15/07/2024

BĂRBAȚI CERCETAȚI DE POLIȚIȘTI PENTRU INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER

5 min read

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane, depistate zilele trecute pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
*
La data de 20 iunie, orele 22.40, polițiștii Biroului de Ordine Publică, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Decebal din municipiul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condusă de către un tânăr de 18 ani, din comuna Pușcași, județul Vaslui.
Întrucât emana halenă alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat și că tânărul are dreptul de a conduce vehicule suspendat iar autoturismul cu care a fost depistat ar fi fost luat fără acordul tatălui său, proprietarul de drept.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a tânărului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”,”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”furt în scop de folosință”.
**
La data de 21 iunie, ora 00.10, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești, din cadrul Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 15D, în localitatea Siliștea, comuna Todirești, județul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Neamț, condus de către un bărbat de 37 de ani, din muncipiul Roman, județul Neamț.
Întrucât emana halenă alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Orașului Negrești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
La data de 21 iunie, ora 1.30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC9, în localitatea/comuna Solești, județul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condusă de către un tânăr de 21 de ani, din comuna Solești.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că permisul de conducere prezentat de tânăr cu ocazia controlului, eliberat de autoritățile din Republica Moldova, prezintă suspiciuni de contrafacere, iar tânărul nu ar deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Poliției Municipiului Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a tânărului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”fals material în înscrisuri oficiale”, ”uz de fals”, ”complicitate la fals material în înscrisuri oficiale” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.


La data de 21 iunie, orele 13.40, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 2F, în localitatea Vladia, comuna Dragomirești, județul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat provizoriu în județul Bacău, condusă de către un bărbat de 42 de ani, din comuna Plopana, județul Bacău.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că bărbatul nu ar deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule iar autorizația provizorie de circulație ar avea valabilitatea expirată din luna februarie 2022.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul neînmatriculat”.
Extras Codul Penal
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.
Extras Codul Penal
Articolul 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

CONDUCEȚI CU GRIJĂ!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.