16/07/2024

BĂRBAT REȚINUT DE CĂTRE POLIȚIȘTI BÂRLĂDENI PENTRU INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER

3 min read

Polițiștii din Iana au reținut un bărbat de 60 de ani, din comuna Pogana, județul Vaslui, depistat ieri, 13 iunie, conducând pe drumurile publice din județul Vaslui, în timp ce încălca prevederile legale în vigoare.
La data de 13 iunie, orele 22.50, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana, din cadrul Poliției Orașului Municipiului Bârladeni, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe un drumul public din localitatea Măscurei, comuna Pogana, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, care se deplasa haotic, condus de către un bărbat de 60 de ani, din comuna Pogana.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că bărbatul are dreptul de a conduce vehicule suspendat.
Întrucât emana halenă alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.84 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitatul Municipal de Urgență Bârlad, însă în prezenta personalului medical, ar fi refuzat să se supună prelevării de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
La data de 14 iunie, în baza probatoriului administrat, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana l-au reținut pe bărbat, pe o perioadă de 24 ore.
Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, pentru dispunerea unei măsuri preventive.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din Iana, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
Extras Codul Penal
Articolul 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.
Articolul 337
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

CONDUCEȚI CU GRIJĂ !

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.