Verificarea modului de respectare a legislației din domeniul legume și fructe proaspete
4 min readActivitatea de inspecţie şi control desfǎşuratǎ în primele luni ale anului de către Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor (ISCTPVLF) din cadrul Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui, s-a desfǎșurat în baza tematicii şi programului cadru, precum și a tematicilor specifice transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltǎrii Rurale prin Direcţia Generalǎ Control Antifraudǎ şi Inspecţii – Direcţia Monitorizare Inspecţii, Verificare şi Control, iar obiectivul principal fiind verificarea modului de respectare a legislației din domeniul legume și fructe proaspete, precum și a normelor privind calitatea, trasabilitatea, evidența şi conformitatea cu standardele de comercializare.
Ȋn acest sens au fost efectuate:
1) 76 acţiuni în colaborare cu ANAF – Direcţia Regională Vamală Iaşi – Biroul Vamal de interior Vaslui – pentru control de conformitate loturi de fructe și legume provenite din import ţări extracomunitare, în urma cărora au fost emise, în total, 76 certificate de conformitate pentru 748.558 kg struguri de masă – cal.I (origine Republica Moldova), 82.000 kg mere – cal.I (origine Republica Moldova), 20.000 kg ceapă – cal.I (origine Federația Rusă), cu destinație consum în stare proaspǎtǎ pe piaţa internǎ;
2) 33 acțiuni control de conformitate pentru fructele distribuite în școlile din județul Vaslui (zonele Bârlad și Huși) și județul Iași, conform contractelor subsecvente de furnizare încheiate cu unitățile administrativ teritoriale aferente, pentru anul școlar 2022-2023, în cadrul Programului pentru școli al Romaniei.
Urmare a verificărilor desfășurate la distribuitor, în anul 2023, au fost emise până în prezent un număr total de 33 certificate de conformitate pentru 156.000 kg mere din soiurile Starkrimson, Idared, Golden delicious, cal.I (din Lot 1 = 500 to, producția anului 2022, fără reziduuri de pesticide și metale grele conform buletin analize emis de Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor București) fiind respectate și cerințele de calitate, calibru, etichetare prevăzute în standardul de comercializare specific pentru MERE – Partea 1 – Partea B – Anexa 1 din Reg. (UE) nr.543/2011.
3) 5 acțiuni de verificare a modului de respectare a prevederilor Legii nr. 145/2014 reactualizată privind alocarea spațiilor de vânzare către producătorii agricoli (de min. 40% din total spații de comercializare existente) în piețele agroalimentare din județul Vaslui, fiind constatate procente de alocare cuprinse între 57% și 74% spații de vânzare.
4) 18 acțiuni control de conformitate fructe și legume privind prevederile standardelor de comercializare și legislația specifică în vigoare, în marile rețele de comercializare en-detail, comercianți și producători agricoli din piețele agroalimentare din județul Vaslui.
În timpul acțiunilor de control, reprezentanţii D.A.J. Vaslui au constatat urmǎtoarele deficiențe:
- abateri de calibru pentru fructele KIWI origine Grecia, ambalate în caserole de 1 kg (18 fructe /caserolă) cal. I declarat pe eticheta de produs, fiind constatate prin cântărire fructe mici de 59 gr./buc – 62 gr./buc. neconforme calității I declarate, care prevede 70 gr. pentru cal.I (calibru determinat de greutatea fructului conform standardului specific pentru KIWI – din Reg. (UE) nr.543/2011).
- abateri de etichetare eronată a originii pe eticheta șină-preț, față de originea consemnată pe ambalaj produs, informații incomplete pe etichetele de produs (serie și nr. atestat de producător, zona de producție, data obținerii produsului), precum și denumirea incorectă a produselor față de prevederile standardelor de comercializare specifice din Reg.(UE) 543/2011.
- neprezentare documente care să ateste proveniența legumelor și fructelor supuse comercializării.
De asemenea, au fost constatate abateri de la prevederile legislației specifice și standardelor de comercializare pentru fructele și legumele proaspete, fiind dispuse măsuri de reasigurare conformitate pentru intrarea în legalitate a operatorilor economici și aplicate 8 (opt) sancțiuni contravenționale, respectiv 2 amenzi în valoare totalǎ de 3.000 lei și 6 avertismente.
Având în vedere cele menţionate anterior precizǎm faptul cǎ, pentru efectuarea controalelor de conformitate, inspectorii de specialitate din cadrul D.A.J Vaslui au în dotare truse tehnice de control, ce conțin următoarele echipamente:
• Refractometru scală Brix, cu compensare automată a temperaturii pentru măsurarea conținutului de zahăr din fructe;
• Penetometru pentru testarea rapidă a fermității pulpei la fructe și legume, precum piersici, nectarine, caise, tomate;
• Calibratoare pentru determinarea calibrului minim și maxim al fructelor, legumelor, cartofilor;
• Termometru digital cu sondă pentru determinarea temperaturii interioare a fructelor și legumelor (verificarea condițiilor de păstrare);
• Indicator de culoare pentru stabilirea maturității (codului de culoare) fructelor.
De mentionat este faptul cǎ fructele și legumele proaspete, în toate etapele producției și comercializării, trebuie să îndeplinească cerințele privind caracteristicile și etichetarea, denumite standarde de comercializare.
Astfel, legislația europeană (Reg.(UE) nr.543/2011) stabilește douǎ seturi de standarde de comercializare, respectiv:
- Standard specific de comercializare, pentru 10 tipuri de produse proaspete (mere, roșii, citrice, kiwi, salată verde, piersici și nectarine, pere, căpșuni, ardei, struguri de masă).
- Standard general de comercializare, pentru majoritatea celorlalte fructe, legume.
Ȋn ceea ce privește cerințele privind caracteristicile care determinǎ clasa de calitate a fructelor și legumelor proaspete, acestea sunt: - vizuale, se referă la prospeţime, calibru şi absenţa defectelor de formă şi culoare;
- organoleptice, se referă la gust, aromă, culoare şi textură.
Legat de cerințele privind etichetarea fructelor și legumelor proaspete, acestea se referă la clasa de calitate, țara de origine, varietatea sau tipul lor, greutatea netă, numele și adresa producătorului, precum si numele și adresa ambalatorului sau expeditorului.
Ȋn concluzie, standardele de comercializare asigură uniformitatea clasificării legumelor şi fructelor proaspete în funcție de caracteristicile acestor produse, printr-un sistem unic de evaluare, făcând abstracție de tehnologiile de cultură şi zona de producţie a lor.
Dorelian David