ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII RUTIERI VASLUIENI
PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER
4 min read
Ieri, 27 mai, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, sprijiniți de polițiștii structurilor de ordine publică, au acționat pe drumurile publice din județul Vaslui, în cadrul unei acțiuni derulate la nivel județean, în special pe acele sectoare de drum cu un risc rutier ridicat (drumul european DE 581 – sectorul de drum cuprins între municipiul Bârlad și localitatea Tutova, drumul județean DJ 243 – sectorul de drum cuprins între municipiul Bârlad și localitatea Iana și pe străzile municipiului Bârlad), pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, depistarea conducătorilor de vehicule care încalcă prevederile privind limitele legale de viteză dar și pentru depistarea conducătorilor de vehicule care conduc în timp ce se află sub influența alcoolului sau a drogurilor.
În cadrul activităților desfășurate în intervalele orare 18.00 – 21.00 și 22.00 -24.00, polițiștii participanți au verificat peste 220 de vehicule, legitimat peste 400 de persoane și efectuat 160 de testări alcoolscopice.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 144 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 49.730 de lei.
Dintre acestea, 72 au fost aplicate pentru depășirea regimului legal de viteză, și 12 au fost aplicate pentru deficiențe tehnice constatate.
De asemenea, au fost reținute 19 permise de conducere, 15 dintre acestea fiind reținute pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, 3 dintre acestea fiind reținute pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 70 km/h și unul pentru conducere sub influența alcoolului. Totodată, au fost reținute și 7 certificate de înmatriculare.
Reamintim că, în România, viteza maximă admisă în localități este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.
Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.
Consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest dacă aceasta nu este negativă.
Valorile între 0,01 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în cazul unui accident rutier, suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile.
În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau cu amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0,80 mg/l alcool pur în sânge.
Refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare.
Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial! Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive, alcoolul creând și falsa impresie de siguranță prin asumarea unor riscuri inutile.
Nu riscați, nu urcați la volan dacă ați consumat alcool și respectați regimul legal de viteză aplicabil tronsonului de drum pe care circulați!
În conformitate cu legislația în vigoare, începând cu anul 2022, se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
CONDUCEȚI CU GRIJĂ !
Dorelian David