24/07/2024

Conferință semestrială cu preoții din Protopopiatul Bârlad

2 min read

Joi, 11 mai, după Sfânta Liturghie, oficiată în biserica „Sfântul Gheorghe” din Bârlad, a avut loc, în Sala de ședințe a Protopopiatului Bârlad, Conferința semestrială de primăvară a preoților din cuprinsul protoieriei.
Întrunirea, organizată sub egida Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, în Patriarhia Română, a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.
În cuvântul său, vorbind despre importanța lucrării pastoral-misionare a slujitorilor sfântului altar, Părintele Episcop Ignatie a remarcat că: „în general, atunci când vorbim despre bătrânețe, există două perspective. Prima abordare este de a idealiza tot ceea ce ține de bătrânețe.
A doua perspectivă este de a discredita și minimaliza acest segment de vârstă din viața omului.
Dacă vom citi cu aplecare mai deosebită textele Sfintei Scripturi și ale Părinților Bisericii, în special din Pateric, vom ajunge la concluzia că nu atât bătrânețea în sine, acumularea unui număr de ani dă o anumită statură morală omului; nu vârsta în sine, cât înțelepciunea pe care reușește să o acumuleze, modul de a se raporta la viață și intensitatea cu care trăiește credința în Dumnezeu.
Cei tineri avem de învățat de la cei în vârstă, cel puțin trei lucruri. Primul este răbdarea.
Al doilea lucru pe care îl învățăm de la cei care știu să îmbătrânească frumos este interiorizarea. Observăm că atunci când le cerem un sfat celor în vârstă, înainte de a răspunde, au un moment de zăbavă – semn al interiorizării.
Al treilea lucru este umorul. Este unul extrem de natural și plin de înțelepciune.
Din punct de vedere al pastorației, și nouă ni se cer aceste trei virtuți: multă răbdare, interiorizare și chiar umor – cu multă inteligență”.
În cadrul Conferinței, părintele Marian Boboc, de la Parohia Perieni II, a susținut referatul intitulat: „Perspective biblice, istorice și misionare în pastorația persoanelor vârstnice”.
În partea a doua a întâlnirii au fost abordate și mai multe aspecte cu caracter administrativ și pastoral.
La finalul Conferinței fiecare preot a primit în dar volumul „Brâncuşi – Sculptor creştin ortodox”, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, publicat la Editura Trinitas a Patriarhiei Române.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.