24/07/2024

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII VASLUIENI

4 min read

În perioada 6 aprilie-5 mai structurile Poliției Române au desfășurat activități, în cadrul campaniei „Sărbători în siguranță”, destinate prevenirii victimizării populației prin promovarea modalităților de gestionare eficientă a situațiilor de risc.
Creșterea gradului de siguranță a populației în raport cu diverse forme de manifestare a infracționalității reprezintă un obiectiv important al activității de prevenire a criminalității.
Scopul campaniei naționale „Sărbători în siguranță” este intensificarea activităților de prevenire a criminalității specifice perioadelor de vacanțe pentru copii, precum și celor asociate Sintelor Sărbători de Paști, cât și a minivacanței de 1 mai, având în vedere faptul că în această perioadă se constată o creștere a vulnerabilității populației la o serie de fapte antisociale specifice.
Campania s-a derulat pe 3 direcții de acțiune:
-Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului (furturi din locuințe, furturi din buzunare, tâlhării, etc.);
-Prevenirea victimizării minorilor;
-Prevenirea faptelor antisociale specifice (loviri, încăierări, tulburări ale ordinii și liniștii publice, etc.).
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au desfășurat activități de informare și de distribuire a unor materiale cu recomandări preventive, după cum urmează:
•Trei activități pe linia prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului: la Primăria Comunei Văleni, la Primăria Comunei Pușcași și la un spațiu comercial din comuna Pușcași. Au fost purtate discuții cu beneficiarii, angajați ai primăriilor și ai spațiului
comercial, fiind totodată distribuite și afișate la loc vizibil materiale informativ-preventive.
•Cinci activități pe linia prevenirii victimizării minorilor (prevenirea disparițiilor de minori/ a plecărilor voluntare de acasă sau centre, prevenirea consumului de droguri), la: Școala Gimnazială Nr. 1 Văleni, Complexul de Servicii Comunitare Nr. 2 Vaslui și la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui.
•Șapte activități pe linia prevenirii faptelor antisociale specifice, la: Liceul Tehnologic „Ghenuță Coman” Murgeni, Primăria Comunei Ștefan cel Mare, Primăria Comunei Bălteni, mai unități comerciale din județul Vaslui și la manifestările desfășurate cu ocazia Zilei Tineretului în Municipiul Vaslui.
La aceste întâlniri au fost desfășurate activități informative destinate elevilor și cadrelor didactice. La sediile primăriilor sus-menționate au fost distribuite și afișate, la loc vizibil, materiale preventive. Totodată, au fost discutate aspecte legate de implicarea în prevenirea situațiilor în care putem deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.
Cu ocazia Zilei Tineretului, activitățile preventive au fost realizate în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui. Participanții la eveniment au testat ochelarii antidrog si antialcool, fiind informați totodată asupra consecințelor și riscurilor asociate traficului și consumului de substanțe interzise.
Recomandări oferite
Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului
-Când părăsești locuința, verifică dacă ai încuiat ușa și ai închis ferestrele!
-Nu lăsa bilete în ușă atunci când pleci de acasă, cheia sub preș sau în cutia de scrisori!
-În cazul în care la ușa ta se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evită-le și nu le permite accesul în locuință!
-Nu da curs întâlnirilor propuse telefonic de persoane necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea! Poate fi un pretext pentru a te face să părăsești locuința, care între timp poate fi spartă.
-Evită să faci publice pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuința ta!
-Fă-ți conturile de pe rețelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute și nu dezvălui date despre tine celor pe care îi cunoști doar în mediul online!
-Nu face publică pe internet plecarea ta de acasă și roagă vecinii să te anunțe imediat dacă, în lipsa ta, văd străini în preajma locuinței tale!
-Nu îți lăsa niciodată bagajele, geanta sau alte bunuri nesupravegheate în spațiul public!
-Nu îți etala bunurile de valoare pe care le ai cu tine! Fii discret!
-Atenție la buzunare, bunurile au valoare! Fii vigilent, protejează-le!
-Furnizează Poliției datele pe care le deții în legătură cu o eventuală infracțiune! Indiferența nu face decât să îngreuneze prinderea autorilor care, între timp, pot comite și alte infracțiuni.
Prevenirea faptelor antisociale
-Persoanele care participă la adunările publice au obligația de a se manifesta în mod pașnic, civilizat și fără niciun fel de arme.
-Respectă-i pe ceilalți și evită implicarea în orice conflict!
-Nu provoca și nu participa la scandal sau acte de violență!
-Nu consuma băuturi alcoolice în exces sau alte substanțe interzise de lege!
-Respectă recomandările polițiștilor!
Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate riscului rutier, delicvenței juvenile, siguranței minorilor, bullying-ului și consumului de droguri, vor fi continuate în perioada următoare.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.