24/07/2024

”Regele Carol al II-lea al Romaniei. Un rege controversat”, la Vaslui

2 min read

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui organizează, în colaborare cu Muzeul Național Peleș și cu Asociația de Numismatică Română – secția Bârlad, expoziția temporară „Regele Carol al II–lea al României. Un rege controversat”.
Evenimentul, care va avea loc miercuri, 10 mai, începând cu orele 11.00, în sala Multimedia, prezintă câteva dintre piesele de excepție din colecțiile cu Regele Carol al II-lea aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, dar și alte obiecte care au legătură cu suveranul, din colecția domnului Viorel Bolum, membru al Asociației de Numismatică Română – secția Bârlad.
Printre bunurile culturale expuse, vor putea fi admirate piese de argintărie cu cifrul regelui Carol al II-lea, cum ar fi: o tavă care i-a fost oferită cu prilejul vizitei în municipiul Cernăuți, din 12 octombrie 1935; o casetă omagială din partea „zburătorilor Școlii de ofițeri de aviație. 6 iunie 1937”; un platou primit de la locuitorii județului Bălți în luna iunie a anului 1935; o piesă care i-a fost dăruită în timpul vizitei în America. Se remarcă și două coifuri de paradă ale regelui Carol al II-lea, două portrete de mare valoare, medaliile comemorative și omagiale. De asemenea, sunt expuse timbre, reviste, cărți poștale militare și diplome cu efigia suveranului, care fac parte din colecția domnului Viorel Bolum.
Personalitate fascinantă, regele Carol al II-lea, primul suveran născut, educat și crescut în România, botezat, conform Constituției, în religia ortodoxă a țării, a rămas în istorie datorită operei sale de reconstrucție, dar și a controverselor care au planat în jurul său din cauza deciziilor pe care le-a luat în plan sentimental și politic. În timpul domniei sale (1930-1940), România a cunoscut un avânt economic și cultural fără precedent, fiind cea mai prosperă perioadă a sa.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 mai-18 iunie.
Organizatori vor fi prof. dr. Ramona Maria Mocanu, director Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Andreea Marcu-Atasiei, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Albert-Gabriel Grecu, șef secție la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui si dr. Mihai-Cristian Șelaru, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.