In mediul rural finalizarea de proiecte se face cu bani de împrumut
2 min readConsiliul Județean Vaslui a transmis un mesaj extrem de tranșant primarilor. Edilii trebuie să se împrumute pentru a putea cofinanța proiectele. Cum resursele la dispoziție sunt limitate, iar CJ-ul are nevoie de sume foarte mari pentru cofinanțarea unor proiecte, singura salvare a edililor este Trezoreria. În acest an. CJ-ul va aloca sume doar în comunitățile unde se închid proiecte. Repartizarea unor sume de bani din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Vaslui din impozitul pe venit pentru acest an a provocat discuții aprinse în ședința ordinară. Consilierii opoziției au acuzat conducerea CJ-ului că, dacă ar fi avut bugete axate pe dezvoltare, ar fi avut fonduri mai mari la dispoziție pentru a le aloca în teritoriu.
Liberalii au amintit din nou de suma prea mare destinată asistenței sociale în detrimentul investițiilor care să creeze locuri de muncă și, în final, plus valoare. La nivel local este nevoie de foarte muți bani și a sfătuit primarii să apeleze la împrumuturi din Trezorerie pentru a cofinanța proiectele. Multi consilieri județeni sustin că nu este atât de simplu ca UAT-urile să se împrumute și tocmai de aceea trebuie făcută o alocare corectă a fondurilor de către CJ Vaslui, astfel încât „sărăcia să fie împărțită corect”. Suma care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2023 se repartizează astfel:
-susținerea programelor de dezvoltare locală;
-susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală;
-cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.
Dorelian David