ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR PENTRU PREVENIREA CONSUMULUI DE ALCOOL ȘI DROGURI LA VOLAN
3 min readÎn noaptea de 9/10 martie polițiștii rutieri și de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, au acționat, pe principalele drumuri din județ, pentru reducerea riscului rutier, prin depistarea conducătorilor auto conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, aceștia fiind testați cu aparatele etilotest și drugtest.
În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, în intervalul orar 18.00 – 02.00, cei 56 de polițiști participanți au verificat peste 445 de vehicule și au legitimat peste 535 de persoane, fiind efectuate peste 420 de testări alcoolscopice și antidrog.
Specialiștii Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui au aplicat conducătorilor auto un chestionar, în vederea realizării unui studiu privind consumul de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto din România.
Datele furnizate în cadrul studiului sunt anonime și confidențiale, fiind colectate doar în scop statistic, iar rezultatele vor sta la baza elaborării proiectelor de prevenire în domeniu.
În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 90 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 34.875 de lei, 68 fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice).
De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere, dintre care 6 pentru conducere sub influența alcoolului.
Totodată, cu ocazia derulării acțiunii s-a constatat și săvârșirea a 3 infracțiuni la regimul rutier, respectiv două infracțiuni de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
Extras Codul Penal
Articolul 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză sau alte cauze generatoare de accidente, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
Dorelian David