EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN VASLUI ÎN ANUL 2022
10 min readÎn anul 2022 Inspectoratul de Poliţie Judeţean VASLUI, prin activităţile specifice desfăşurate, a urmărit îndeplinirea obiectivelor stabilite la nivelul Poliţiei Române, respectiv asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală și siguranţa rutieră, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Anul analizat a fost unul atipic, o parte din activitățile desfășurate, aflate în sfera de competență, au fost adaptate situației generate de izbucnirea conflictului armat din Ucraina.
Astfel, s-a acționat în cooperare cu reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui și ai altor instituții din domeniul ordinii și siguranței publice.
De asemenea, activităţi deosebit de importante au fost desfăşurate şi pentru realizarea misiunilor specifice din competenţa Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, în colaborare cu celelalte instituții ale statului, fiind organizate și desfășurate acțiuni cu efective mărite, în funcție de punctele de interes identificate sau rezultate din analizele tactice.
Resursele umane
La finele anului 2022, urmare a dinamicii de personal, gradul de ocupare a statului de organizare a fost de 80,21%.
Biroul pregătire profesională
În anul 2022 s-au efectuat 31 de activități de instruire a polițiștilor, în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu în regim prioritar.
Totodată, au fost organizate 61 de ședințe de tragere și a fost asigurată instruirea polițiștilor, în domeniul acordării primului-ajutor, instruire asigurată de către formatori din cadrul I.S.U.J. Vaslui.
Resursele logistice
Au fost efectuate lucrări de întreţinere şi reparaţii în antrepriză şi regie proprie în valoare de 27.185 de lei și s-au decontat lucrări de reparație la 15 imobile, în valoare de aproximativ 1.172.000 de lei.
Accesarea fondurilor externe nerambursabile
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sunt în curs de implementare două proiecte realizate în parteneriat cu Republica Moldova, și anume: THOR – Cooperare Regională pentru Prevenirea și Combaterea Criminalității Transfrontaliere România-Moldova (pentru reabilitarea sediului Poliției Orașului Murgeni) și PATROL – Dezvoltarea conceptului de patrulare comună în zona de frontieră Republica Moldova – România (achiziționarea de echipamente pe linie rutieră).
Prevenirea criminalității
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a iniţiat şi coordonat activități de pregătire antiinfracţională ce au vizat categoriile cu un grad ridicat de risc de victimizare (minori, tineri, femei şi bătrâni), cooperând cu polițiștii operativi, structurile M.A.I. din județul Vaslui, unităţile de învăţământ, autorităţile publice locale, organisme de protecţie a copilului şi mass-media.
Au fost organizate 10 întâlniri ale Comisiei Judeţene de Monitorizare a Activităţii Preventive şi desfăşurate 47 de activităţi, la care au participat peste 10.300 de persoane.
În cadrul programelor, proiectelor și campaniilor desfășurate, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au derulat 255 de activități pe linia informării antiinfracționale și antivictimale pentru toate tipurile de infracțiuni abordate, iar numărul total al beneficiarilor din activitățile de prevenire este de peste 16.800 de persoane.
Siguranța în școli
Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități specifice, conform Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2022-2023.
În acest sens, au fost derulate 331 de activități la care au participat 11.091 de elevi și 365 de cadre didactice, fiind organizate 234 de întâlniri cu conducerea unităților de învățământ.
Activităţile desfăşurate pentru deservirea comunităţii
În anul 2022, poliţiştii au desfăşurat 1.146 de acţiuni şi 29.373 de controale. În cadrul acestor activităţi au fost constatate 354 de infracţiuni, au fost aplicate 25.085 de sancţiuni contravenţionale şi au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 717.000 de lei. De asemenea, au fost identificate 25 de persoane, urmărite în temeiul legii.
În perioada analizată au fost realizate 17.643 de intervenţii la evenimente sesizate prin S.N.U.A.U. 112, din care 6.048 în mediul urban şi 11.595 în mediul rural.
Activităţile desfăşurate şi rezultate obţinute
În anul 2022, la nivelul judeţului Vaslui au fost sesizate 13.805 infracţiuni, în creștere cu (+3,27%) față de 2021. Dintre acestea, 598 sunt de natură economico-financiară, 10.406 de natură judiciară, iar 2.801 de altă natură. Din numărul infracţiunilor de natură judiciară, 34,11% sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe iar 11,95% sunt infracţiuni de ameninţare.
Se înregistrează scăderi faţă de anul precedent la: vătămare corporală, tâlhărie, înșelăciune, amenințare, fals material în înscrisuri oficiale și violență în familie.
În creștere faţă de anul 2021 sunt infracţiunile de furt, lovire sau alte violenţe și fals.
Criminalitatea contra patrimoniului
La nivelul I.P.J. Vaslui, în perioada analizată au fost sesizate 5.189 de infracțiuni contra patrimoniului, în creștere cu (3,73%) față de anul precedent. Dintre acestea, 2.976 sunt infracţiuni de furt, în creștere cu (3,62%).
Totodată, se observă scăderi și în cazul infracțiunilor de furt din locuințe (8,40%), din autovehicule (15,44%) și de animale (6,19%), precum și a numărului infracţiunilor de tâlhărie, cu (22,93%) mai puține față de anul anterior.
Criminalitatea în mediul rural
În anul 2022, criminalitatea sesizată în mediul rural cunoaşte o creștere cu 4,54%, față de anul precedent. Ponderea cea mai mare a infracţiunilor de natură judiciară o au infracţiunile de lovire sau alte violenţe (39,92%).
În perioada analizată s-a constatat o scădere a infracțiunilor de: amenințare (10,48%), furt din locuințe (7,23%) și furt de animale (5,49%).
Violența în familie
Din analiza datelor statistice privind infracțiunile sesizate în anul 2022, numărul faptelor de violență domestică a crescut faţă de anul 2021 cu 1,07%, cele mai multe sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe (64,54%).
După locul comiterii faptelor de violenţă domestică, în mediul rural au fost sesizate (68,55%), în timp ce în mediul urban au fost sesizate (31,44%). Poliţiştii au intervenit la 3.952 de cazuri de violenţă în familie. În perioada analizată, au fost emise 477 de ordine de protecție provizorii (231 în mediul urban și 246 în mediul rural), în creștere cu (3,92%) față de anul 2021, 433 fiind confirmate de către procuror. Dintre acestea, 237 au fost transformate în ordine de protecție (+18,5%).
Siguranţa rutieră
Pe arterele rutiere ale judeţului Vaslui s-au înregistrat 586 de accidente de circulație, dintre care 117 accidente grave, soldate cu 34 de persoane decedate, 104 răniţi grav și 618 răniţi ușor.
Principalele cauze ale producerii accidentelor în perioada analizată au fost: abaterile comise de bicicliști (19,96%), abaterile privind nerespectarea regimului legal de viteză (neregulamentară, neadaptată) (12,45%), abaterile comise de pietoni (9,72%), abaterile comise de conducătorii de vehicule cu tracţiune (8,19%) și nerespectarea distanţei dintre vehicule (7,67%).
În cadrul celor 404 acţiuni şi a activităţilor zilnice din teren, desfăşurate pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente și pentru menținerea unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, polițiștii au aplicat 29.226 de sancţiuni contravenționale.
De asemenea, polițiștii au reţinut, în vederea suspendării dreptului de a conduce vehicule, 3.597 de permise de conducere.
Au fost constatate 400 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe fiind cele de conducerea sub influența băuturilor alcoolice (199) și de conducerea unui autovehicul fără permis (129).
Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase
Au fost sesizate 110 infracţiuni specifice regimului arme, explozivi și substanțe periculoase. În cadrul celor 76 de acţiuni desfăşurate, poliţiştii au pus în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară și au fost efectuate 226 de controale.
Au fost ridicate, în vederea confiscării, 43 de arme (23 letale şi 20 neletale), 5.679 de elemente de muniție, 1.093 de kilograme de articole pirotehnice, 146.600 de kilograme de substanțe chimice periculoase, 5.567 de kilograme de deșeuri periculoase, 300 de kilograme carne de vânat şi a fost indisponibilizat un autovehicul.
Totodată, au fost aplicate 47 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 17.000 de lei.
Criminalitatea economico-financiară
În anul 2022, poliţiştii au desfăşurat 52 de acţiuni preventive, în cadrul cărora au fost efectuate 1.452 de controale, fiind constatată săvârșirea a 88 de infracţiuni. Au fost aplicate 986 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.243.600 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 617.700 de lei, a căror provenienţă nu a putut fi dovedită sau care au fost ridicate, în vederea confiscării speciale, în dosarele penale instrumentate.
În ceea ce priveşte infracţiunile economico-financiare sesizate, constatăm o scădere cu (6,41%) a numărului de infracțiuni în perioada analizată.
Principalele scăderi se înregistrează la infracțiunile de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, la infracțiunile prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe și la cele prevăzute de Codul Vamal.
Totodată, s-au înregistrat creșteri la infracțiunile prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, la cele de evaziune fiscală, abuz în serviciu și la gestiune frauduloasă.
Urmărirea şi supravegherea judiciară
În anul 2022, poliţiştii din județul Vaslui au supravegheat 464 de inculpaţi, dintre care 386 aflaţi sub control judiciar şi 78 arestaţi la domiciliu.
Ca urmare a celor 25 de acțiuni și 486 de controale inopinate, s-a constatat că 44 de inculpați au încălcat obligațiile impuse de organele judiciare. În cazul a 13 inculpați s-a dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu măsura arestării preventive.
Protecția animalelor
Activitățile desfășurate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Vaslui au urmărit prevenirea și combaterea faptelor de natură penală sau contravențională care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol (emiterea ordinului de plasare a animalului în adăpost), verificarea condițiilor de bunăstare a animalelor, respectarea regimului de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, verificarea adăposturilor publice și private privind capturarea, transportul și adăpostirea câinilor fără stăpân.
Polițiștii structurii au organizat 23 de acțiuni, fiind efectuate controale în adăposturile de animale și la deținătorii de câini periculoși/agresivi.
Au efectuat verificări în cazul a 207 sesizări scrise și 98 de dosare penale, fiind aplicate 166 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 35.780 de lei.
Criminalistică
În anul 2022, polițiștii criminaliști au efectuat 2.916 cercetări la faţa locului şi au participat la 1.532 de necropsii, reconstituiri, percheziţii, experimente judiciare și alte activități. S-au ridicat de la faţa locului 16.498 de urme şi mijloace materiale de probă. În urma verificărilor, precum și prin celelalte mijloace criminalistice, s-a reușit identificarea a 89 de persoane bănuite de săvârșirea unor infracţiuni. Totodată, au fost efectuate 152 de expertize şi constatări criminalistice.
Cazierul judiciar
La nivelul unității noastre, în cursul anului 2022, au fost eliberate 40.638 de certificate de cazier judiciar, 5.663 de copii cazier judiciar și 568 de extrase.
Totodată au fost eliberate 5.273 de adeverinţe de integritate (Registrul agresorilor sexuali).
Serviciul pentru acțiuni speciale
Serviciul pentru Acțiuni Speciale a participat la 121 de misiuni de întărire a dispozitivului de siguranță publică, în municipiile și orașele din județ și a asigurat sprijin la efectuarea a 126 de percheziții domiciliare.
Totodată, luptătorii S.A.S. au participat și la 221 de intervenţii (punerea în aplicare de mandate, escorte, razii, negocieri, însoțiri transporturi speciale, etc).
Cooperarea interinstituțională
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui a continuat colaborarea cu partenerii tradiţionali în domeniul combaterii infracţionalităţii, şi anume cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţ, împreună cu care au fost organizate şi executate acţiuni şi controale.
S-a colaborat eficient cu unitățile de parchet, fapt ce a contribuit la creşterea calităţii şi operativităţii activităţii de cercetare penală.
Obiective şi priorităţi pentru anul 2023
Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui va continua şi în perioada următoare acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului acestora.
Ca principale obiective pentru anul 2023, reamintim continuarea și, acolo unde este cazul, intensificarea acțiunilor punctuale pe linie de prevenire și combatere a infracțiunilor, sporirea rolului preventiv și descurajator la nivel stradal, prin asigurarea prezenței polițienești active în zonele cu infracționalitate ridicată (în special a celor săvârşite cu violenţă), intensificarea activităţilor pe linie economico-financiară, în special în domeniul prevenirii și combaterii contrabandei şi evaziunii fiscale, eficientizarea activităţilor preventive şi proactive specifice, pentru reducerea riscului rutier, inclusiv prezenţa echipajelor de poliţie rutieră în zonele de risc, scopul fiind diminuarea numărului accidentelor grave soldate cu persoane decedate şi răniţi grav, îmbunătățirea nivelului de pregătire profesională a polițiștilor, cu accent pe pregătirea practică (tactică, conducere în regim defensiv și prioritar și instrucția tragerii).
Dorelian David