20/06/2024

548 de ani de la victoria obținută de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la „Podul Înalt” Vaslui (10 ianuarie 1475)

1 min read

S-au împlinit 548 de ani de la victoria obținută de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare împotriva otomanilor, la „Podul Înalt” Vaslui (10 ianuarie 1475). Cu acest prilej, în centrul civic al municipiului Vaslui, a avut loc un ceremonial militar-religios.
Evenimentul a debutat cu o slujbã de Te Deum, oficiatã de un sobor de preoți din care a făcut parte și părintele protopop Adrian Chirvasă.
„Pe 10 ianuarie, Moldova și, în special, Vasluiul, vibrează, din punct de vedere istoric și patriotic, datorită victoriei cu ecou internațional, obținută de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, împotriva armatei otomane, la Podul Înalt, în 1475.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, alături de un sobor de preoți, am săvârșit o slujba de pomenire pentru oștenii Sfântului Voievod Ștefan, apoi am evidențiat personalitatea sa, ca model de apărător și conducător creștin, amintind de dragostea sa pentru credință, ctitoriile sale ca jertfă adusă Domnului, activitatea culturală desfășurată, prin Biserică, în timpul său, dar și pocăința și jertfelnicia de care a dat dovadă”, a menționat părintele protopop Adrian Chirvasă.
Au urmat alocuțiunile reprezentanților autorităților centrale și locale, o evocare a momentului istoric făcută de domnul profesor universitar Cătălin Turliuc, ceremonia de depunere de coroane de flori la statuia voievodului și parada militară.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.