Controale ale DSVSA în unitățile de alimentație publică și ferme
1 min read
DSVSA Vaslui a demarat o serie de controale privind siguranța produselor alimentare. La nivelul județului, în ultima perioadă, inspectorii au efectuat un numar de 1084 de controale la diverse unități: 60 de măcelării, 64 de carmangerii, 17 pescării și 336 de magazine alimentare. Specialiştii îndeamnă persoanele care sacrifică porci în gospodăriile proprii să facă examenul pentru trichineloză al cărnii. Analizele pot fi facute în laboratoarele veterinare din zona de domiciliu, care ţin de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. analiza costă aproximativ douăzeci de lei. Porcii pot fi sacrificaţi de crescători în gospodării doar în localităţile în care este permis acest lucru şi doar pentru consum propriu. În mediul rural se poate apela la medicul veterinar din localitate pentru a face analiza cărnii. In toate zonele județului este necesara prezentarea unui certificat precum că animalul sacrificat a fost sănătos. În județ au fost înregistrate un numar de 132 de cazuri de pestă porcină la mistreți și 2 focare la suine (la Berezeni și la Banca). S-au afectuat 8 controale la fermele de păsări, pentru prevenirea apariției gripei aviare.
Dorelian David