Sun. Dec 3rd, 2023

Kilometrul din noul drum strategic costa un milion de euro

2 min read

Scumpirea materialelor de construcții influențează dramatic costurile lucrărilor la proiectele de dezvoltare în infrastructura rutieră. În prezent, Consiliul Județean Vaslui are în pregătire proiectul „Axa rutieră strategică Sud – Vest a județului Vaslui”. Dacă ne raportăm la cei 73 de kilometri de drumuri județene care vor fi modernizați, reiese un cost de 970.000 de euro/kilometru.
Finanțarea investiției se va face din bugetul local al județului Vaslui și prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027. Investiția are o valoare totală de 350.806.893,23 lei, inclusiv TVA. În moneda europeană, al doilea drum strategic va avea o finanțare de nu mai putin de 70 de milioane de euro. Dacă ne raportăm la cei 73 de kilometri de drumuri județene care vor fi modernizați, reiese un cost de 970.000 de euro/kilometru. În acest tarif intră și elementele pentru siguranța traficului, poduri, podețe etc. Practic, în acest deviz de lucrări sunt prinse prețurile la zi ale materialelor de construcții.
Județului Vaslui i s-a alocat pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice la investiția „Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui” suma de 4.864.818,33 lei, din care cheltuială eligibilă nerambursabilă 4.767.521,96 lei. În urma finalizării licitațiilor publice, au fost semnate contractele de servicii de proiectare pentru Lotul 1 (DJ 243A) și pentru Lotul 2 (DJ 243). De asemenea, au fost încheiate și contractele pentru serviciile de verificare tehnică a documentaților tehnico-economice elaborate pentru realizarea auditului de siguranță rutieră. Toate neregulile semnalate mențin cele două drumuri județene la un nivel de viabilitate redus, cu consecințe asupra siguranței rutiere și a confortului călătoriei.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.