20/06/2024

O noua etichetare pentru lapte și produsele lactate

2 min read

În conformitate cu noul proiect adoptat in data de 19 octombrie 2022, se interzice inscripționarea pe eticheta laptelui și produselor lactate a expresiei „Produs românesc” dacă produsul respectiv nu este obținut pe teritoriul național din materii prime de bază care provin 100% din fermele românești. Produsele vor fi comercializate într-un spațiu de prezentare și de vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, a produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/ sau proteine altele decât cele lactate.
Prin acest act normativ se aplică aceste prevederi și în cazul produselor la prepararea cărora sau utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, precum:
-meniurilor și rețetelor mâncărurilor;
-produselor de patiserie, pizzerie, fast-food și de cofetărie;
-produselor culinare din alimentația publică.
Meniurile restaurantelor vor menționa, conform actului normativ, toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.

Totodată, prin proiect se mai stabilește interzicerea utilizarea denumirilor de lapte sau produse lactate pe etichetele:
-produselor finite;
-mâncărurilor;
-produselor de patiserie, pizzerie, fast-food
-produse culinare din alimentația publică care au în compoziția lor ingrediente care nu sunt încadrate în definițiile laptelui și produselor lactate.
În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora. Prevederile acestei legi se aplică inclusiv operatorilor economici înregistrați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care comercializează produsele lactate prin rețelele comercială, însă nu se aplică producătorilor agricoli, care sunt persoane fizice, care obțin aceste produse în propria gospodărie/fermă, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață.
De asemenea, se înființează Observatorul Laptelui și Produselor Lactate, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul direcției de specialitate.
Observatorul Laptelui și Produselor Lactate va avea în vizor piața produselor lactate și piața laptelui de:
-vacă;
-bivoliță;
-oaie;
-capră

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.