15/06/2024

Actrita Aglae Pruteanu, fiica a meleagurilor vasluiene

3 min read

Aglae Pruteanu a fost și va rămâne unică prin talentul excepțional, prin vibrația de o impresionantă veridicitate artistică, uimitoare prin darul de a convinge publicul din sală cât și partenerii de (pe) scenă că povestea ce se desfășura sub ochii tuturor era fărâmă de viață reală, desprinsă și derulată atunci, acolo, la timpul prezent. Să nu uităm că Vasluiul a dat actori a căror amprentă artistică este imposibil de imitat, memoria oricăruia dintre noi elogiind cu ușurință pe Ștefan Ciubotărașu, Alexandru Giugaru, Eliza Petrăchescu, Any Brăesky, Constantin Tănase, iar din spatele scenei admirați, apreciați fiind Jean Rînzescu (regizor), Valentin Silvestru (teatrolog), Victor Ion Popa (dramaturg).
Aglae Pruteanu a fost o actriță română, interpretă de mare sensibilitate în roluri din teatrul universal și dramaturgie românească. Personalitate proeminentă, generos înzestrată de natură, Aglae Pruteanu a avut o influență covârșitoare asupra dezvoltării teatrului ieșean din vremea sa și, prin aceasta, asupra mișcării teatrale românești. S-a născut la 22 octombrie, în anul 1866, ca fiică a unui mărunt funcţionar administrativ al spitalului din Vaslui, orașul în care și-a petrecut copilăria şi anii primei tinereţi. Situaţia materială a părinţilor nu i-au îngăduit să înveţe decât clasele primare şi câţiva ani într-un pension particular. După ce a terminat școala primară si câțiva ani de pensionat particular în orașul natal, s-a mutat cu părinții la Iasi. Aici a fost primită la Conservator la clasa profesorului și actorului Mihail Galino. Angajată ca actriță, în 1886, la Teatrul Național din Iași, Aglae Pruteanu a jucat alături de Aristizza Romanescu, Grigore Manolescu și Agatha Birsescu. Jocul său a imprimat eroinelor interpretate o explozie de sentimente și o pasiune deosebită, o grație în mișcări, unică, un glas vibrând de înfiorări tragice. Toate aceste calități au ajutat-o să-și creeze un drum propriu în teatrul ieșean. Ea a dat continuu sens unei largi perioade din istoria Teatrului Național din Iași, din 1886 până în 1930. Timp de aproape o jumătate de veac Aglae Pruteanu a interpretat numeroase roluri din dramaturgia națională și universală: Julieta, Ofelia, Desdemona, Nora, Anna Karenina, Sonia, roluri de protagonistă din Mecbeth, Antoniu si Cleopatra, Richard al III-lea, Fedra, Andromaca, Maria Stuart, Dama cu camelii, Chirita in Iasi, Cinel-Cinel, Ovidiu, Vlaicu Vodă, Apus de soare,Viforul, Năpasta si multe altele. Continuatoare a școlii lui Matei Millo, Mihail Galino și Grigore Manolescu, Aglae Pruteanu a fost o actriță modernă în cea mai deplină ințelegere a cuvântului. Ea avea un deosebit simț artistic și un stil de joc propriu. A jucat, de-a lungul anilor, cu dăruire și talent, alături de cel mai admirat partener: actorul și profesorul State Dragomir. Ea a lăsat în cartea sa „Amintiri din teatru” însemnări prețioase referitoare la munca actorului.
S-a stins din viață la 28 martie 1941 și a fost înmormântată în cimitirul “Eternitatea” din Iași. În parcul Teatrului Național din Iași se află un bust cu chipul Aglaei Pruteanu, iar o sală de repetiții a teatrului ieșean a primit numele actriței.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.