14/06/2024

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI

4 min read

Polițiștii Serviciului Rutier, Biroului Siguranța Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Rutier Bârlad și al complexului comercial Bârlad Value Centre, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, în municipiul Bârlad.
Sâmbătă, 15 octombrie, Polițiștii Serviciului Rutier, Biroului Siguranța Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Rutier Bârlad și al complexului comercial Bârlad Value Centre, au desfășurat activități informativ-preventive, în parcarea centrului comercial, pentru informarea și conștientizarea copiilor, elevilor din ciclul primar și gimnazial, cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.
Printre punctele de atracție s-a numărat și noua autospecială intrată de curând în dotarea Serviciului Rutier, special destinată și echipată activităților de educație rutieră. Totodată, cei mici au fost bucuroși să fie plimbați cu autospeciala de poliție prin parcare și să folosească dispozitivele acustice și luminoase folosite de polițiști în intervenții.
Celor prezenți la activități le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.
Copiii au fost îndrumați să traverseze strada în mod sigur și corect iar părinții au primit sfaturi pentru supravegherea celor mici.
Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.
Polițiștii au prezentat pe parcursul întâlnirii și un set de reguli de circulație, pentru prevenirea accidentelor rutiere, spre exemplu:
-Deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice se efectuează doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care toate acestea nu sunt prezente, deplasarea va fi făcută pe partea stângă a străzii, cât mai aproape de marginea acesteia.
-Traversarea străzii se va efectua doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificația ”Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la colțul străzii, în ambele cazuri după o temeinică și prealabilă asigurare;
-Asigură-te în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi strada.
Adolescenții și tinerii prezenți la activitate au fost informați cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.
Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni.
Tinerii au putut afla prevederile legislative ce reglementează substanțele interzise și instituțiile cărora le putem solicita sprijin în vederea acordării serviciilor de consiliere și asistență pentru persoanele consumatoare de droguri.
De asemenea, în cadrul activității au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la
necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.
Domeniul de prevenire abordat a fost: prevenirea delincvenței juvenile și prevenirea victimizării minorilor.
Totodată, au fost expuse consecințele pe care le are apelul fals la S.N.U.A.U. 112, au fost purtate discuții despre prevenirea disparițiilor de minori și despre siguranța în mediul online.
Recomandările facute:
-Să nu deschidă ușa nimănui dacă sunt singuri acasăși să nu spună nimănui când părinții lipsesc de acasă
-Să nu ia medicamentele decât în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți. Dacă se simt rău trebuie să îi sune pe părinți.
-Să nu iasă din casă fără știrea părinților sau a tutorelui!
-Trebuie să aibă grijă când interacționează cu persoane străine! Nu trebuie să primească niciodată de la acestea atenții sau dulciuri!
-Să nu dea persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre ei sau familia lor.
Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier, siguranța minorilor și consumului de droguri vor fi continuate în perioada următoare.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.