14/06/2024

Vasluiul, fara sancțiuni din partea Comisiei Europene

2 min read

Prin procedeura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infrigement), Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației Uniunii Europene. În domeniul mediului România este în diverse etape ale procedurilor de infrigement, Comisia solicitând prin scrisori de punere în întârziere să se actioneze pentru:
-protecția mediului împotriva speciilor alogene invazive;
-închiderea depozitelor de deșeuri;
-gestionarea corespunzătoare a deșeurilor;
-prevenirea deșeurilor de ambalaje.
Comisia a trimis acum circa un an, la 12 noiembrie 2021, din nou, România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru faptul ca nu a închis și a reabilitat 42 de depozite deșeuri, iar pentru multe dintre ele încă nu au fost prevăzute lucrările necesare pentru reabilitarea lor. Județul Vaslui nu este vizat de această acțiune, având închise toate cele patru depozite neconforme (Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești). Cuantumul sancţiunilor pe care Comisia Europeană le poate propune pentru a fi aplicate României este format din sumă forfetară de minimum 1.643.000 euro si
penalităţi între 2.000 şi 120.000 euro pe zi de întârziere după pronunţarea hotărârii instanţei UE. România este deficitară si în ceea ce privește colectarea selectivă a deseurilor. Prin legislația națională privind regimul deșeurilor aplicabilă din 2011 și până la cea actuală reprezentată de OUG 92/2021ar fi trebuit să deviem de la depozitare, adică să nu mai ducem pe „groapă” din total deșeuri generate 50% până în 2020, 55% până în 2025 ajungând la 65% în 2035. În prezent suntem undeva pe la un 15% la devierea de la depozitare. Acest fapt inseamna ca 85% ajunge la depozitele de deșeuri și 15% pleacă la reciclare sau la incinerare.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.