14/06/2024

Diferențe de preț la gaze neachitate din ianuarie

2 min read

Statul nu a achitat nici până astazi diferențele de preț pentru furnizorii de gaze naturale. Pentru a avea un cost la abonații casnici de 310 lei, statul trebuia să acorde operatorilor cantitățile de gaze destinate abonaților casnici la prețul de 150 de lei. Cum aceste gaze nu au fost livrate s-a apelat la achiziția de pe piață la niște prețuri foarte mari. In acest moment furnizorii privați au ajuns să refinanțeze statul. Acestia se confruntă cu o problemă majoră. Până la această dată statul nu a reusit sa deconteze diferența de preț la gaze. Practic, furnizorii au ajuns să refinanțeze statul, lucru care complică situația financiară a agenților economici. La această dată SC Gaz Est SA Vaslui a primit doar un procent de 70% până la data de 31 martie 2022. Deci 70% cu prețul de 150 de lei, iar diferența a trebuit să o achiziționpăm de pe piață și nu vă spun prețurile pentru că le știți și dumneavoastră: 850-1.000 de lei/megawatt.
În acest context extrem de complicat în ceea ce privește evoluția prețului la gazele naturale, statul ar fi trebuit să deconteze lunar acele diferențe de preț. Aceste diferențe nu au mai fost achitate de la bugetul statului din luna ianuarie, ceea ce reclamă un efort extrem de mare din partea furnizorilor de gaze și energie electrică.
Operatorii din piață susțin că au semnale că acești bani vor fi primiți până la sfârșitul anului. Este foarte important pentru furnizori care aceste sume să fie primite în timp util pentru că, dacă acestă rambursare va trene, vor fi probleme cu asigurarea necesarului de gaze pentru sezonul rece următor 2023-2024.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.