15/06/2024

ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

3 min read

În perioada 1 – 2 octombrie polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat pentru depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice, precum și a conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale privind limitele de viteză.
În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei 15 polițiștii rutieri participanți au verificat peste 285 de vehicule și legitimat peste 325 de persoane.
În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 71 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 59.000 lei, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice.
De asemenea, au fost reținute 30 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare.
Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză – cu peste 70 km/h (4), depășirea limitei legale de viteză – cu peste 50 km/h (16), conducerea sub influența alcoolului (5) și depășire neregulamentară (5).
Certificatele de înmatriculare au fost reținute pentru valabilitatea expirată a inspecției tehnice periodice.
Exemplificăm:
În data de 2 octombrie, orele 8.02, polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Mărului, în comuna Delești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 40 de ani, din aceeași localitate.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.27 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Totodată, pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.
Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană! De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!
Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public!
Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare!
Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate!
Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!
Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.
De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.