14/06/2024

UN ROMAN VA CONDUCE FUNERALIILE REGINEI ELISABETA A II-A

2 min read

Christopher (Chris) Ghika este ofițer în armata britanică și deține la ora actuală gradul de general maior.
Cariera românului – de viță nobilă – este pe cât de strălucită, pe atât de discretă. Ea a început, în anul 1993, în cadrul regimentului de infanterie „Irish Guards”, celebra unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice. De-a lungul timpului, ofițerul Christopher Ghika a participat și la misiuni internaționale cum ar fi cele din Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak. În egală măsură, Ghika a fost comandantul adjunct al coaliției militare conduse de SUA împotriva grupării teroriste Stast Islamic (ISIS), în cadrul operațiunii Inherent Resolve.
Chris Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost și el ofițer în armata britanică, tot în cadrul „Irish Guards” și care se născuse la Paris, din părinți români.
Familia Ghika a domnit în Moldova din 1658 până la Unirea Principatelor, în anul 1859. Christopher Ghika, care a fost educat la Amplefort College, nu folosește în public titlul de „prinț”, deși acesta este un drept din naștere. Un detaliu de culoare oferit de presa britanică este că prințul ofițer John Ghika, tatăl actualului general Chris Ghika, a fost comandantul paradei militare din anul 1978, de la Londra, organizată cu prilejul vizitei liderului comunist al României, Nicolae Ceaușescu. La acel moment, locotenent-colonelul John Ghika a fost cel care i-a așteptat, călare, în fața intrării în Palatul Buckingham, pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu.
Conform presei din Marea Britanie, soldații de la Garda Irlandeză sunt verificați anual de către „unii dintre cei mai duri judecători ai armatei”, general-maiorul de brigadă Chris Ghika, care comandă Household Division. Gărzile Irlandeze reprezintă regimentul de infanterie al armatei britanice înființate în 1642 și care, printre altele, continuă să își ducă misiunea de operațiuni și îndatoriri ale ceremonialelor militare. Iar acum Chris Ghika va conduce funeraliile de la Londra ale Reginei Elisabeta a II-a.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.