Maresalul Prezan, comemorat la Schinetea
2 min readLa umbra stejarilor de la Schinetea, mareșalul Constantin Prezan îți doarme somnul de veci alături de soția sa, Olga. S-a stins din viață la 27 august 1943, în liniștea conacului rămas peste timp ca o mărturie a existenței unei mari personalități din istoria României.
Ieri, la împlinirea a 79 de ani de la trecerea în veșnicie, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, aflat sub patronajul Consiliului Județean Vaslui, alături de Primăria Comunei Dumești, a comemorat personalitatea eroului, organizând manifestarea culturală intitulata „Memoria mareșalului Constantin Prezan”. Actiunea a fost deschisă de prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, care a adus un omagiu mareșalului. Au fost depuse coroane la bustul de la Dumești, din partea Muzeului Județean „Ștefan cel Mare ” Vaslui, Primăriei Comunei Dumești, Unității Militare 01430 Băcești și a Școlii Gimnaziale „Mareșal Constantin Prezan” Dumești. Manifestarea a continuat cu o slujbă de pomenire la mormintele soților Prezan de la conacul Schinetea, în prezența nepoatei mareșalului, Olga Macarie. Au luat cuvântul muzeograf Albert Gabriel Grecu, șef secție în cadrul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Ioan Benone Butnaru, viceprimarul Primăriei Dumești și prof. Ionel-Relu Butnaru, directorul Școlii Gimnaziale „Mareșal Constantin Prezan” Dumești.
Pe tot parcursul manifestării culturale personalitatea mareșalului s-a simțit prezentă, mai ales din amintirile depănate de doamna Olga Macarie pe terasa conacului Schinetea, alături de domnul consilier Vasile Mariciuc și cei prezenți la activitate.
Recunoștință veșnică celui care a contribuit decisiv la realizarea și apărarea actului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, exemplu de erou național, mareșalul Constantin Prezan!
Dorelian David