14/06/2024

Manifestările cultural-artistice din sezonul estival în atenția jandarmilor

3 min read

În această perioadă se înregistrează o creștere semnificativă a manifestărilor publice cu participare numeroasă, situație ce are ca efect asigurarea măsurilor de ordine publică cu dispozitive integrate, în vederea desfășurării acestora în condiții de siguranță pentru toți participanții, menținerea climatului de ordine și siguranță publică și prevenirea producerii faptelor antisociale. La gestionarea acestor activități din punctul de vedere al ordinii publice contribuie și celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (IPJ, ISUJ, STPF) dar și efective ale polițiilor locale.
De la începutul sezonului estival, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui a asigurat măsurile de ordine publică la un număr de 41 de manifestări cultural-artistice, majoritatea fiind organizate cu prilejul unor festivaluri sau sărbătoririi zilelor unor localități.
Dintre aceste evenimente, la care jandarmii au fost prezenți pentru a se asigura de buna lor desfășurare, evidențiem: Festivalul ,,Open Camp” Vaslui, Festivalul Internațional de dans ,,Prietenia” Vaslui, Festivalul ,,Motorfest” Bârlad, zilele localităților Fălciu, Lunca Banului, Banca, Puiești, Hoceni și Murgeni.
La aceste evenimente, datorită mobilizării unui dispozitiv important de forțe de ordine, dar și cu sprijinul cetățenilor care au ținut cont de recomandările preventive, nu s-au înregistrat situații de tulburare gravă a ordinii publice.
Pe timpul acestor manifestări, jandarmii au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale, dintre care 10 avertismente și 17 amenzi în valoare de 3200 de lei, majoritatea pentru fapte care au adus atingere normelor de conviețuire socială (adresare de injurii, consum de alcool în spații publice, tulburarea ordinii publice, provocare sau participare la scandal, refuz de legitimare).
Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui are în atenție permanent locurile aglomerate (gări, pieţe, târguri, zonele comerciale), proximitatea lăcaşurilor de cult, zone pretabile desfăşurării manifestărilor culturale, sportive sau de altă natură (pieţe, parcuri, arene sportive etc.), zonele de agrement, tabăra mobilă de tranzit din municipiul Huși și punctul de trecere a frontierei de stat.
În weekendul prelungit ce urmează, un număr de 11 localități de pe raza județului vor organiza diferite activități pentru sărbătorirea zilelor acestora.
Evenimentul cel mai important din punct de vedere al numărului de participanți, zonelor de desfășurare și efectivelor planificate, este organizat în municipiul Vaslui, și anume Zilele culturale ale municipiului, dar un public numeros se preconizează a fi prezent și la activitățile organizate în comunele Văleni, Duda-Epureni, Șuletea și Laza.
Jandarmeria Vaslui a dispus măsurile necesare ca toate manifestările organizate cu această ocazie să se desfășoare în condiții de siguranță pentru toți participanții, în acest sens fiind organizate și ședințe de cooperare cu celelalte structuri cu atribuții specifice. În această perioadă vom avea în sprijin și efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău care vor asigura măsurile de ordine publică la bâlciul organizat în localitatea Negrești.
Jandarmeria Vaslui recomandă participanților la aceste manifestări să respecte măsurile dispuse de organizatori și forțele de ordine, să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în conflicte de orice natură, să supravegheze cu atenție copiii, iar dacă observă persoane care manifestă un comportament antisocial, să se adreseze celei mai apropiate patrule de ordine publică.
Pentru perioada următoare în atenția jandarmilor vasluieni vor mai fi și bâlciurile anuale ce urmează a fi organizate în principalele localități urbane din județ, în ordine cronologică : Bârlad, Vaslui și Huși.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.