15/06/2024

RECUNOSTINTA ARMATEI ROMANE

2 min read

În inima Slovaciei, la Banska Bystrica, Team Romania prezent la intrecerile Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) a depus, in cursul zilei de astazi, o coroană de flori la Obeliscul Negru, monument dedicat Armatei Române care a participat la eliberarea orașului de sub ocupație nazistă în Al Doilea Război Mondial. Alături de președintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Mihai Covaliu și George Boroi, secretar general COSR, au participat și au depus coroane la momentul solemn președintele Comitetului Olimpic Slovac – Anton Siekel, secretarul general al Comitetului Olimpic Slovac – Jozef Liba și primarul orașului Banska Bystrica – Ján Nosko.
O parte dintre sportivii Team Romania, de la judo și ciclism, au participat alături de oficialii Echipei Olimpice la eveniment.
În Slovacia există cel mai mare cimitir românesc de război din afara României, iar orăşelele poartă simboluri ale recunoştinţei pentru Armata Română. Obeliscul din marmură neagră este impresionant prin dimensiuni, iar pe una dintre laturile sale scrie cu litere de-o şchioapă, în slovacă şi în română: „Mulţumiri Armatei Române, eliberatoarea oraşului!“. Pe altă latură, în chirilică se mulţumeşte Armatei Sovietice.
Aproape 34.000 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa în luptele de eliberare a Cehoslovaciei, iar în Slovacia au murit 28.000 dintre ei. Un număr de 10.384 ostaşi români odihnesc în cimitirul slovac de la Zvolen, la 21 kilometri sud de Banská Bystrica, formând cel mai mare cimitir românesc de război din străinătate.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.