05/11/2024

Multe specii de pești dispar din Dunăre

3 min read

O specie de sturion a dispărut din Dunăre, iar celelalte sunt pe cale de dispariţie, odată cu pierderea continuă a biodiversităţii apelor dulci şi degradarea râurilor de pe tot globul, esenţiale pentru oameni şi natură, relevă raportul naţional privind infracţionalitatea contra speciilor sălbatice. Şapte dintre cele opt specii europene au fost deja listate ca fiind pe cale critică de dispariţie. Acum cega, cel mai mic sturion de apă dulce, a fost mutat într-o categorie superioară de ameninţare – şi este clasificat oficial ca fiind pe cale de dispariţie.
O specie, viza, a fost declarată acum dispărută în Dunăre, ultimul refugiu al speciei în UE, marcând dispariţia rară a unei specii protejate de Directiva UE privind habitatele pe întreg teritoriul Uniunii. De fapt, după ce Directivele Păsări şi Habitate au intrat în vigoare în 1979 şi 1992, până acum, doar o specie de păsări şi o subspecie de ibex dispăruseră în UE. Timp de secole, ei au susţinut comunităţile de pescuit de pe tot continentul, dar acum viitorul lor în Europa atârnă de un fir de aţă. Pierderea vizei din Dunăre demonstrează urgenţa implementării Planului de acţiune paneuropean pentru sturioni, inclusiv măsuri de asigurare a migraţiei în amonte şi în aval. Nu există scuze pentru lipsa actuală de acţiune şi niciun alt vinovat: dacă guvernele din Europa şi instituţiile UE nu acţionează acum pentru a restabili conectivitatea râurilor şi pentru a proteja şi restabili habitatele de sturioni din râurile cheie, dispariţia altor specii de sturioni va fi răspunderea lor.
Ingrijorător este faptul că viza este recunoscută oficial ca dispărută din Dunăre, iar cega a ajuns în rândul speciilor ameninţate. Peste tot în lume, sturionii se confruntă cu o multitudine de ameninţări, inclusiv braconajul pentru comerţul ilegal cu caviar şi carne provenită de la indivizi din sălbăticie, barajele hidroenergetice care le blochează rutele de migraţie, exploatarea nesustenabilă de nisip şi pietriş care le distruge zonele de reproducere şi duce la pierderea habitatului. Măsurile de repopulare în sine nu vor fi sustenabile dacă măsurile de conservare în paralel nu abordează şi aceste cauze ale declinului într-un mod holistic, ţinând cont de cunoştinţele disponibile la nivel genetic, biologic şi ecologic. Toate cele 26 de specii de sturioni şi peşti cu padelă rămase sunt ameninţate cu dispariţia conform actualizării Listei roşii a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a confirmat dispariţia peştelui cu padelă chinezesc şi dispariţia în sălbăticie a sturionului de Yangtze, precum şi creşterea nivelului de ameninţare pentru alte şapte specii de pe glob.
WWF, IUCN şi Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor (WSCS) lucrează cu o diversitate de parteneri pentru a proteja aceste specii prin cercetare ştiinţifică, creşterea gradului de conştientizare şi implicarea directă în proiecte de conservare, pentru a reduce decalajul dintre ştiinţă şi management.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.