14/06/2024

ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII RUTIERI VASLUIENI
PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

5 min read

În perioada 16 – 17 iulie 2022, polițiștii Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au acționat pentru depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice, precum și a conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale privind limitele de viteză.

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, polițiștii rutieri au verificat peste 270 de vehicule și legitimat peste 300 de persoane.
În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 140 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 49.000 lei, 135 fiin aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice).
De asemenea, au fost reținute 18 permise de conducere și 13 certificate de înmatriculare.
Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză cu peste 70 km/h (1), depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (10), conducerea sub influența alcoolului (4) și depășirea neregulamentară (3).

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
În data de 16 iulie 2022, ora 02:30, Poliția Orașului Negrești a fost sesizată despre producerea unui eveniment rutier, fără victime, pe strada Ion Luca Caragiale din orașul Negrești, județul Vaslui, în care a fost implicat un autoturism înmatriculat în Vaslui.
Deplasați la fața locului, în temeiul sesizării, polițiștii negreșteni, sprijiniți de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au depistat autoturismul implicat în eveniment și persoana aflată la volanul acestuia, respectiv un bărbat de 38 de ani din Negrești.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat faptul că acesta deține permis de conducere însă avea suspendat dreptul de a conduce vehicule.
Totodată, întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei dar a refuzat recoltarea acestora.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii negreșteni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

**
Duminică, 17 iulie 2022, ora 02:20, polițiștii Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 24 B, în proximitatea municipiului Huși, au depistat un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat în vârstă de 37 de ani, din municipiul Huși, implicat într-un eveniment rutier fără victime (a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a părăsit partea carosabilă).
Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.17 mg/l
alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Serviciul Municipal Huși, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


Duminică, 17 iulie 2022, ora 03:56, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Ilfov, condus de către un bărbat în vârstă de 33 de ani, din comuna Bogdana, județul Vaslui.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Extras din Codul Penal
Articolul 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Articolul 336
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Articolul 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.