15/06/2024

ANUNTUL VENIT CHIAR DE LA MOSCOVA

2 min read

Acordul mult așteptat de lumea întreagă este aproape de a fi finalizat. Anunțul a fost făcut de Moscova, care a precizat că majoritatea propunerilor au fost susținute de participanții la consultări. Săptămâna viitoare va avea loc la Teheran o întâlnire în acest sens între președintele rus Vladimir Putin și cel turc, Recep Tayyip Erdogan.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că ”un document final” va fi pregătit în scurt timp pentru a permite reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin Marea Neagră, în urma negocierilor desfăşurate săptămâna aceasta de Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.
Propunerile Rusiei au fost susţinute în ansamblu de către participanţii la consultări. Şi foarte curând activitatea de redactare a documentului final, ”Iniţiativa Mării Negre”, va fi încheiată”.
Progrese importante, dar fără detalii, au fost anunţate miercuri la finalul unei reuniuni la nivel de experţi militari desfăşurată la Istanbul asupra deblocării exportului cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, exporturi sistate în urma blocadei ruseşti şi a minării apelor de coastă de către armata ucraineană în contextul agresiunii militare ruse. Turcia va găzdui săptămâna viitoare o nouă reuniune în acest dosar, iar preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni la Teheran. Acordul negociat prin intermediul ONU are ca obiectiv exportul prin Marea Neagră a celor circa 20 de milioane de tone de cereale blocate în silozurile ucrainene, precum şi înlesnirea exporturilor ruseşti de cereale şi îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc fluxurile logistice şi financiare ale Rusiei.
În total, în sezonul agricol 2021/22, care s-a încheiat la 30 iunie anul curent, exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 8,5%, până la 48,5 milioane de tone, graţie livrărilor solide făcute înainte de debutul invaziei ruseşti, la 24 februarie.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.