15/06/2024

Proaspăt absolvenți ai unor licee din mediul rural și urbanul mic din Iași, Botoșani și Vaslui au făcut primii pași spre cariera de IT-ist

2 min read

Cursurile se derulează în cadrul proiectului “DESTINE SCHIMBATE – cursuri IT pentru creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui”, o inițiativă demarată la începutul acestui an de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, care urmărește eliminarea decalajelor de șanse dintre tinerii din urban și cei din rural și incluziunea tinerilor din mediul rural într-o piață a muncii modernă, în continuă schimbare. Proiectul a început în primăvară, cu vizite de prezentare a cursului în 10 licee din județele Iași, Botoșani și Vaslui, vizite derulate cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene respective: Liceul Tehnologic V.M. Craiu Belcești, Liceul Teoretic Lascăr Rosetti Răducăneni, Liceul Teoretic Bogdan Vodă Hălăucești, Liceul Tehnologic Haralamb Vasiliu Podu Iloaiei – din județul Iași, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Liceul Demostene Botez Trușești, Liceul Nicolae Bălcescu Flămânzi, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani – din județul Botoșani, Liceul Tehnologic N. Iorga Negrești – din județul Vaslui.
În urma prezentărilor făcute de membrii asociației, peste 200 de elevi – pe atunci – ai claselor a XII-a s-au înscris în proiect.
Dintre elevii înscriși în primăvară, au fost selectați 82 de absolvenți de bacalaureat care au început efectiv cursurile la începutul acestei săptămâni. 15 cursanți, care nu aveau mijloace tehnice pentru a urma cursul, au primit câte un laptop în cadrul proiectului.
Cursul se numește Testing (Quality Assurance), are 48 de ore, se va derula pe parcursul a 8 săptămâni și este susținut de patru mentori ai Școlii Informale de IT, parteneră a Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei în derularea proiectului. La finalizarea cursului și susținerea cu succes a examenului aferent, absolvenții vor primi diplome acreditate de Ministerul Educaței și Ministerul Muncii și vor intra în programul de orientare profesională și suport pentru angajare asigurat de proiect, pentru a li se oferi șanse reale de a fi angajați și de a se integra în comunitatea IT din Iași.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.