15/06/2024

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI

4 min read

Zilele trecute, polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui împreună cu jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, cu sprijinul Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, în comuna Oșești și la tabăra de tineret de la Poiana Căprioarei, comuna Lipovăț.
În perioada 10 iunie–30 august la nivel național se desfășoară campania ”Dincolo de aparențe”, ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise.
Duminică, 10 iulie 2022, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și cu reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de alcool și substanțe psihoactive, în comuna Oșești, județul Vaslui.
Persoanele prezente la activitate au fost informate cu privire la riscurile asociate consumului de alcool și substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de alcool și substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.
De asemenea, polițiștii, jandarmii și specialiștii antidrog le-au explicat persoanelor prezente la activități că drogurile reprezintă unul dintre cele mai mari pericole, mai ales pentru tineri, întrucât creează dependență, iar această dependență provoacă consumul compulsiv de droguri, cu consecințe dăunătoare pentru persoana dependentă și pentru cei din jurul ei.
Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care alcoolul și drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni.
Luni, 11 iulie, la Tabăra pentru Tineret de la Poiana Căprioarei, comuna Lipovăț, polițiștii Serviciului Rutier, Biroului Siguranță Școlară și cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfăşurat activități de prevenire, în cadrul campaniei naționale „Vacanță în siguranță”.
Astfel, în cadrul campaniei, copii cu vârste între 7 și 16 ani au primit mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care minorii
pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni. Domeniul de prevenire abordat a fost: prevenirea delincvenței juvenile și prevenirea victimizării minorilor.
Tinerii au fost dornici să vadă îndeaproape autospeciala de poliție special destinată și echipată activităților de educație rutieră (laboratorul mobil de educație rutieră). Aici, cei prezenți s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.
Totodată, le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă. Au fost abordate și aspecte referitoare la măsurile preventive pe care elevii trebuie să le urmeze acasă, la școală și pe stradă.
Pe parcursul activității, cei mai mici au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învâțând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.
Polițiștii au prezentat pe parcursul întâlnirii și un set de reguli de circulație, pentru prevenirea accidentelor rutiere, spre exemplu:

-Deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice se efectuează doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care toate acestea nu sunt prezente, deplasarea va fi făcută pe partea stângă a străzii, cât mai aproape de marginea acesteia.
-Traversarea străzii se va efectua doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificația ”Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la colțul străzii, în ambele cazuri după o temeinică și prealabilă asigurare;
-Asigură-te în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi strada.

Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier și consumului de droguri vor fi continuate pe toată perioada sezonului estival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.