24/07/2024

Circa 200.000 de hectare de teren fara apă

2 min read

Zeci de cursuri de apă au secat din cauza secetei prelungite din ultimii ani. Lista râurilor secate integral sau parțial, întocmită de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui, arată dezastrul în care ne aflăm la nivel hidrologic. La această criză de apă mai adăugăm zecile de mii de hectare agricole calamitate de secetă și cele peste 100.000 de hectare afectate de eroziunea solului. La nivelul autorităților județene, o strategie de luptă împotriva fenomenului de deșertificare încă se lasă așteptată. Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui a finalizat o situație hidrologică pe cursurile de apă. Este vorba despre o centralizarea a râurilor care sunt secate integral sau parțial. Situația cursurilor de apă se prezintă astfel: Ras – secat; Hăușei – secat; Găureni – secat; Buhăiești – secat; Rebricea – secat; Bârzești – secat; Telejna – secat; Răchița – secat; Muntenilor – secat; Chițoc – secat; Lohani – secat pe o lungime de 57% Izvor – Crețești; Hrușca – secat; Cetățuia – secat; Crasna – secat pe o lungime de 42% Izvor – B. Averești; Sohodol – secat; Bujoreni – secat; Banca – secat; Văleni – secat; G. Albești – secat; Dumbrava – secat; Iezer – secat; Lipova – secat pe o lungime de 90% Izvor – Dragomirești; Tulești – secat; Veja – secat; Răchitoasa – secat; Țibana – secat; Pocreaca – secat; Ibana – secat; Bogdana – secat; Tabăra – secat.
Agenţia Naţională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui derulează lucrări de combaterea eroziunii solului aflate pe o suprafață amenajată de 195.600 hectare. Este vorba despre 11 amenajări care au ca principal scop combaterea eroziunii solului de suprafață și în adâncime, stingerea formaţiunilor torențiale, stăvilirea proceselor de alunecare a solului. Astfel, se dorește redarea în circuitul agricol a suprafețelor de teren afectate de aceste procese de degradare a solului, mărirea capacităților de producție a acestora, precum şi protecția obiectivelor social-economice.
Lucrările de combatere a eroziunii solului care se regăsesc în aceste amenajări constau în drumuri de exploatare, canale dalate și canale de pământ, construcții hidrotehnice, lucrări transversale, podețe tubulare și podețe dalate, plantații antierozionale de protecție. Personalul din cadrul compartimentului de exploatare a asigurat paza și integritatea acestor lucrări, a verificat secţiunile de scurgere a canalelor de evacuare şi a podeţelor din amenajări pentru prevenirea inundării unor obiective social-economice.
Seceta prelungită care afectează agricultura județului Vaslui a pus în alertă autoritățile locale. Conducerea Prefecturii Vaslui a stabilit o întâlnire de lucru cu fermierii din zona de sud a județului, pentru a discuta despre oportunitățile de accesare a unor proiecte în vederea combaterii fenomenului de secetă.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.