16/07/2024

Criza apei va falimenta fermierii în următorii ani

2 min read

Producătorii agricoli din UAT-urile județului Vaslui au început să trimită la Direcția Agricolă primele raporte cu pagubele produse de seceta. Atât culturile de toamnă, dar mai ales cele semănate în primăvară sunt afectate sever de lipsa de precipitații. Termenele de constituire a echipelor de constatare a daunelor au fost prelungite și urmează ca toate culturile să fie verificate în teren.
Seceta prelungită din acest an afectează sever culturile agricole semănate în județul Vaslui. În ultimele zile au început să ajungă la Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui primele rapoarte din UAT-uri cu gradul de dăunare al culturilor din comunele Solești, Lunca Banului, Tătărăni etc. Cele mai afectate de deficitul de apă din sol sunt culturile de primăvară, dar și cele semănate în toamna anului trecut.
În cazul culturilor de primăvară seceta afectează plantele în perioada de vegetație, când consumul de apă este maxim. De la an la an plouă tot mai puțin, iar rezerva de apă din sol se reduce constant.
În aceste zile a fost modificată legislația care prevede verificarea culturilor afectate de fenomene meteo extreme, printre care și seceta. Producătorii agricoli pot depune la nivelul UAT-urilor cererea pentru constatarea daunelor până în data de 1 august, în loc de 15 mai cum era pe vechea legislație. De asemenea, DAJ Vaslui trebuie să meargă în teren și să întocmească procesele verbale până în data de 15 august, în loc de 1 iunie pe vechea legislație. La finalul anului trecut, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare (25% din suprafața semănată). Potrivit datelor DAJ Vaslui, pe 16.895 hectare grâul era răsărit parțial sau era în curs de răsărire, în timp ce o suprafață de 32.374 hectare era nerăsărită (49% din suprafața totală semănată). Anul trecut situația a fost într-adevăr îngrijorătoare. În 2021 a fost semănată în total cu grâu 64.418 hectare, din care 48.745 hectare răsărite, 10.513 hectare parțial răsărite sau în curs de răsărire și doar pe 5.160 de hectare (0,8% din suprafața totală semănată) plantele nu erau răsărite.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.