24/07/2024

Intru slăvirea marelui voievod ȘTEFAN al Țării Moldovei

3 min read

Sâmbătă, 2 iulie, la statuia voievodului Ștefan cel Mare din Centrul Civic al Vasluiului s-a desfășurat o manifestare comemorativă, intitulată sugestiv „POSTERITATEA LUI ȘTEFAN CEL MARE”. Evenimentul cultural a fost organizat de către Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, aflat sub egida Consiliului Județean Vaslui, cu ocazia împlinirii a 518 ani de la trecerea din istorie în veșnicie a marelui voievod.
Așa cum se știe, în ziua de 2 iulie 1504, Ștefan-Vodă se stingea de moarte blândă în măreața sa Moldovă, pe care ne-a lăsat-o moștenire ca fiind liberă, prosperă și deschisă către viitor. Deși candela aprinsă deasupra mormântului său de la Putna a mai pâlpâit, amintirea sa a luminat întotdeauna “marea biserică a conștiinței neamului”. Şi astăzi ea se înalţă puternică, în marea flacără de mândrie şi recunoştinţă ce porneşte din toate inimile noastre la pomenirea zilei în care acest „mare împărat al românimii” a pășit în eternitate.
În deschiderea evenimentului a avut loc o slujbă religioasă de pomenire a sfântului voievod, susținută de protopopul Vasluiului, părintele Adrian Chirvase. Au urmat câteva discursuri prin care a fost evocată marea personalitate a vestitului domn al Țării Moldovei și au fost amintite marile sale fapte de vitejie și de ctitorire. Activitatea a continuat cu un recital de poezie dedicat lui Ștefan-Vodă. În final, au fost depuse mai multe coroane și flori la statuia voievodului, ca semn de prețuire pentru cel care a marcat în mod deosebit destinele neamului românesc.
Manifestările prilejuite de comemorarea marelui domn au continuat cu vernisajul Expoziției „ȘTEFAN CEL MARE. Civilizația vasluiană a epocii sale” – organizată de către Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în Sala „Multimedia”. Acest eveniment expozițional dedicat epocii lui Ştefan cel Mare (1457-1504) a dorit să readucă în atenţia publicului vizitator personalitatea marelui voievod al Țării Moldovei, ostaş neînfricat, bun diplomat şi mare ctitor. Deşi astăzi mai sunt puţine obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare şi a familiei sale, expoziţia încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte de patrimoniu din actualul județ Vaslui: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, ceramică și cahle pentru sobă, piese de artă creștină etc.. Au fost expuse și lucrări de artă care reflectă omagiul urmașilor pentru marele domn și prețuirea lor pentru renumitele sale fapte istorice.
Nu în cele din urmă, exponatele fac parte din patrimoniul muzeal vasluian și ele conturează existența unei culturii materiale și spirituale care au aparținut unei înfloritoare civilizații medievale de pe aceste meleaguri. Tocmai de aceea, majoritatea pieselor provin de la Biserica Domnească și situl arheologic „Curțile Domnești” Vaslui – importante construcții din timpul domniei lui Ștefan cel Mare.
Organizatorii acestor evenimente au fost prof. dr. Ramona Maria Mocanu, manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și dr. Laurentiu Chiriac, muzeograf la aceeași instituție de cultua din municipiul resedinta de judet.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.