24/07/2024

”COPIII AU PUTEREA”, LA VASLUI

3 min read

Astăzi 30 iunie, între orele 15.00 si 18.00 a avut loc
la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” din municipiul resedinta de judet un eveniment in care au fost prezentate
rezultatele Programelor de Dezvoltare Comunitară Vaslui:
-50.000 de copii, tineri, părinți impactați.
-35 de proiecte majore.
-250 de voluntari comunitari implicați.
-800 de proiecte implementate de parteneri.
-10 copii au devenit vocea copiilor la nivel internațional.
Acestea sunt câteva dintre rezultatele celor două Programe de Dezvoltare Comunitară Vaslui implementate de Fundația World Vision România – Biroul Zonal Iași&Vaslui în ultimii 13 ani, în 13 comunități rurale și urbane din județul Vaslui – Negrești, Bălteni, Dumești, Ivănești, Laza, Oșești, Poienești, Pungești, Rafaila, Rebricea, Todirești, Vulturești, Zăpodeni.
Peste 50.000 de copii, tineri și părinți din categorii vulnerabile au beneficiat direct și indirect de programe de educație, protecție și participare a copilului, dezvoltare economică și sănătate care au dus la scăderea abandonului școlar și la îmbunătățire performanțelor școlare, la o relație mai strânsă între părinți-copii-școală și la o participare activă a copiilor în comunitățile lor.
Abandonul școlar a scăzut cu 3% printre copiii din ciclu primar și gimnaziu în perioada 2010 – 2020, din cele 13 comunități, conform Rapoartelor de program și de Bunăstare a copilului din mediul rural. Iar prin participarea la sesiunile de educație remedială, în perioada 2016 – 2021, procentul de copii care și-au îmbunătățit performantele școlare a crescut de la 20% la 40%. Aceste procente ne demonstrează că ajutorul suplimentar la înțelegerea lecțiilor și la rezolvarea temelor poate să facă diferența în parcursul școlar al peste 40% din copiii din cele 13 comunități vasluiene. În ultimii 13 ani, programele de protecție a copilului implementate cu ajutorul partenerilor World Vision a reușit să crească încrederea părinților în siguranța comunității cu 28%. Cele 13 structuri comunitare consultative au soluționat 900 de cazuri de protecție a copilului și au chemat la școală peste 1000 de părinți care au participat la Școala Părinților unde au învățat despre metode de creștere armonioasă și despre drepturile copiilor.
Toate acestea au fost posibile cu ajutorul granturilor World Vision SUA și World Vision Taiwan prin care s-au implementat peste 800 de proiecte comunitare de 250 de parteneri voluntari din comunitate, cu un scop comun: bunăstarea copiilor din mediul rural. Programele World Vision au reușit să le ofere copiilor o voce puternică prin care să reprezinte drepturile copiilor la nivel local, regional și național și să vină cu soluții practice la problemele lor. Cei 50 de membri ai celor 13 Grupuri de Inițiativă Locală ale Copiilor au organizat ateliere și sesiuni de informare pentru colegii lor, iar 10 din ei au reprezentat tinerii din România și din județul Vaslui la peste 8 evenimente internaționale, în față reprezentanților celor mai înalte foruri internaționale: Organizația Națiunilor Unite, Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Trienal World Vision Internațional, Consiliul director World Vision România, etc.
Uneori nu trebuie să elimini obstacolele de pe pistă pentru a ajuta pe cineva, ci trebuie doar să ajuți acea persoană să poată trece peste ele. Este cale lungă până când toți copiii din România vor câștiga lupta cu sărăcia, dar fiecare copil câștigat în această luptă, din zecile de mii din comunitățile noastre, ne face să credem că suntem din ce în ce mai aproape de țelul propus.” susțin copiii din Grupul de Inițiativă al Copiilor din Vaslui.
La eveniment au participat copiii, în primul rând, profesorii și partenerii din cele 13 comunități rurale și urbane din județul Vaslui (Negrești, Poienești, Ivănești, Bălteni, Rebricea, Dumești, Vulturești, Pungești, Oșești, Zăpodeni, Laza, Rafaila, Todirești) și vor prezenta mărturii, testimoniale, discuții despre educația din mediul rural, momente artistice, scrisori despre viitor și povești despre experiențele lor internaționale alături de World Vision. Discutiile si dezbaterile purtate au fost pigmentate cu momente artistice sutinute de tineri talentati din judet.

Dorelian David

Foto: Alexandru Boghiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.