19/04/2024

Pădureni, o comună cum alta nu prea mai e, in judet!

4 min read

Pădureni a devenit, cu sigiranta, cea mai atractivă comună din județ. Aici exista o piscină cu șezlonguri și umbrele, un sat de vacanță cu 40 de locuri de cazare unde doritorii se pot caza în regim hotelier. De asemeni, aici descoperim parcuri de agrement cu foișoare, un teatru de vară dar și teren de sport cu nocturnă. Tot aici se practică pescuitul sportiv și echitația. În paralel s-au făcut investiții în infrastuctura rutieră și utilități.
Aflată la doar câțiva kilometri de Huși, localitatea Pădureni arată ca o adevărată o stațiune turistică europeană. Planurile de dezvoltare a comunei au început după Revoluția din 1989. Primar a fost ales Temistocle Diaconu, un om destoinic si intreprinzator. Pe atunci era director al căminului cultural și învățător. Ideile pe care le-a pus în practică au fost descoperite în țările în care a fost. Se intampla înainte de Revoluție, pe cand efectua deplasari cu formația de instrumentiști „Stejărelul”, un ”brand” al comunei ani la randul. Cu formația a câștigat „Scoica de Aur”, în 1977. Apoi a reprezentat România, începând din 1979, până la Revoluție, în 14 țări.
După mai bine de 30 de ani de transformări continui, Pădureniul a devenit, fara indoiala, cea mai atractivă comună din județ. Printre cele mai spectaculoase investiții se numără satul de vacanță, piscina de dimensiuni mari, sala de spectacole și parcul de agrement. Toate aceste investiții aduc acum încasări consistente la bugetul local.
Comuna Pădureni se poate mândri cu o suprafață de 17,5 hectare de spații verzi, dar nu pârloage la marginea satului, ci în centrul satului. Cu finațare de la Consiliului Județean Vaslui s-a construit un sat de vacanță, chiar în centrul comunei. Are o capacitate de găzduire pentru 40 de persoane și sunt asigurate toate condițiile de cazare în regim hotelier.
Pădureni este singura comună din județul Vaslui care are piscină publică. A fost construită de localnici în 2008, cu fonduri proprii, pe un teren donat de doi oameni din comună. Piscina, de dimensiuni mari, este dotată cu dușuri, șezlonguri și umbrele.
Piscina, cu toate spațiile, terasele care au fost făcute, căminele culturale din închirieri realizează mai bine de o treime din veniturile bugetului local. Piscina aduce încasări de 100.000 de lei, în fiecare an. Când a fost făcuta a costat 120.000 de lei. În trei ani au adus la bugetul local 150.000 de lei și de atunci merg pe profit.
La sud de piscină s-a amenajat un lac de pescuit. Lângă lac, în partea de sud, s-a amenajat un teren de sport. Aici se poate juca fotbal, volei, tenis de masă și se poate practica echitație.
La sud de piscina a fost cumpărat un șes și acum este zonă de sport. Aceste investii se amortizează și aduc încasări la buget.
În comună sunt trei terenuri de sport, dintre care unul cu nocturnă. Mai nou au început lucrările de modernizare a unei bazei sportive. Va fi un teren de fotbal cu dimensiuni standard și o construcție clădire prevăzută cu sală de echipare, dușuri și grupuri sanitare. Clădirea va fi racordată la sistemul de apă și canalizare.
La Pădureni se pune accent pe liniștea localnicilor.
Manifestarile culturale nu sunt neglijate. Dimpotriva. La nivelul comunei s-a înființat Asociația Culturală Ethnos, alacatuită din învățători, profesori, primarul și preoți. Toți membrii asociației gândesc activitățile culturale și le pun în practică. Mai mult Asociația Culturală a realizat revista de educație și cultură < Pădurenii>, cu apariție semestrială.
Daca facem referiri la cultura nu putem sa nu amintim de Festivalul fanfarelor. La Pădureni se desfășoară un festival al fanfarelor, devenit de mult traditional. Acesta se desfasoara anual, în septembrie. Comuna a găzduit, a fost și este partener cu Consiliul Județean Vaslui și cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.
Autoritățile locale organizează, în fiecare an, diferite actiuni pentru a marca Revelionul, Ziua Internationala a femeii, banchete școlare, Ziua Internationala a copilului, Ziua pensionarului etc.
Autoritățile locale au în plan construirea unui centru de zi pentru persoane în vârstă. Si multe mai au de facut cei din padureni, in frunte cu primarul Temistocle Diaconu. Dar ce se mai doreste sa se realizeze in comuna va vom prezenta intr-un viitor reportaj.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.