24/07/2024

Ziua Naţională a Iei, sărbătorită astăzi

2 min read

Ia este parte a patrimoniului naţional. Acest articol vestimentar ce face parte din identitatea noastră culturală, şi a fost purtat cu mândrie de către reginele Elisabeta şi Maria.
Ziua Naţională a Iei este serbată anul acesta pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene. Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie “Ziua Iei” a trecut recent de Camera Deputaților, for decizional, și a fost promulgată pe 21 iunie 2022, de către președintele României.
Datorită motivelor cusute pe ea, ia românească a devenit un brand de ţară, aceasta find inclusă în creaţiile a numeroşi designeri.
Pe data de 13 mai 2013, Institutul Cultural Român din New York a inaugurat seria evenimentelor intitulate „La Blouse Roumaine”, scopul evenimentelor fiind de a promova identitatea culturii româneşti în America de Nord.
Cămaşa tradiţională este parte a patrimoniului naţional, iar în trecut, aceasta a fost purtată cu mândrie de către reginele Elisabeta şi Maria, atât la ocazii publice, cât şi în viaţa privată.
Lăzile de zestre ale bătrânelor din sate ascund, pe lângă alte comori, şi adevărate comori ale portului femeiesc, iile.
În lucrarea Varvarei Buzilă numită Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic, cămaşa este considerată cea mai importantă piesă a costumului popular românesc. Ia românească păstrează vechea tradiţie, prin decorare subliniază diferenţele de vârstă, ocazii şi stare socială şi „determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care trebuie în mod imperios să se acorde ca epocă, vârstă, ornamentică, cromatică”.
Din punct de vedere lingvistic, românii au moştenit atât termenul latin ie, derivând din latinescul tunicae lineae (tunică subţire purtată pe piele), pentru cămaşa femeiască.
Aşadar, termenul de ie se aplică doar cămăşii femeieşti, în timp ce cămaşa are un înţeles generic. În cel mai vechi strat terminologic se înregistrează şi denumirea de cămeşoi, folosită pentru a desemna cămaşa purtată în toate zilele, atât de femei, cât şi de bărbaţi, în anumite zone, referindu-se la aşa-zisa cămaşă dreaptă sau cămaşă bătrânească, a cărei croială de factură arhaică precede pe scară istorică pe cea a cămăşii încreţite la gât, considerată a fi tipul cel mai vechi din România.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.