15/07/2024

Prețul carburanților va scădea cu 50 de bani pe litru, trei luni

2 min read

Nu e cam…mult?!?

Compensarea va fi introdusă pentru o perioadă de trei luni și prevede că tariful la pompă va scădea cu 50 de bani pe litru. Valoarea pachetului de sprijin este de două miliarde de lei.
Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.
Este o măsură care a fost de asemenea adoptată și de alte țări. Implică atât responsabilitatea guvernului cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.
Jumătate din această reducere va fi decontată de stat. Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor de combustibil va fi aplicat pe o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal.
Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate vor fi asigurați de la bugetul de stat. Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației.
Desigur, la finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri. Doresc să fac mențiunea că avem la îndemână un instrument civil, ordonanța de combatere a speculei.
Guvernul va păstra cifra de 7% din PIB pentru investiții. Vom intensifica eforturile pentru a absorbi banii asigurați prin fondurile europene atât prin cadrul multianual financiar, cât și prin PNRR.
Tot astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, a fost luata decizia de a recunoaște performanța lui David Popovici și am decis ca fiind vorba despre o performanță excepțională să avem o recunoaștere pe măsură. S-a hotărât ca sportivului să îi fie alocat din fondul de rezervă a guvernului o sumă de un milion de lei (circa 200.000 de euro, n.r.)

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.