15/07/2024

ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

4 min read

În perioada 4 – 5 iunie 2022 polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au acționat pentru depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice, precum și a conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale privind limitele de viteză.
În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, polițiștii rutieri au verificat peste 215 de vehicule și legitimat peste 230 de persoane.
În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 174 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 88.500 lei, 161 pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice), 3 pentru încălcări ale Legii 132/2017 (privind asigurarea obligarorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie) și 10 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.
De asemenea, au fost reținute 20 permise de conducere și 11 certificate de înmatriculare.
Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea limitei legale de viteză (19) și conducerea sub influența alcoolului (1).
Exemplificăm:
În data de 03 iunie 2022, ora 19:26, polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 24, în comuna Muntenii de jos, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 45 de ani, din comuna Albești, județul Vaslui.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.09 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
În data de 04 iunie 2022, ora 18:05, polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe un drum comunal din comuna Puiești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat în vârstă de 18 de ani, din aceeași localitate.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.
Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!
Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.
Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.
Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.
Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!
Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.
De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.