În Episcopia Hușilor a avut loc a II-a ediție a Întâlnirii tuturor doamnelor preotese din Eparhie
2 min readÎn după-amiaza zilei de sâmbătă, 21 mai 2022, a avut loc, la Bârlad, a II-a ediție a Întâlnirii tuturor doamnelor preotese din Eparhie. Evenimentul, inițiat de Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, a fost menit să faciliteze cunoașterea și dialogul între soțiile preoților din Episcopia Hușilor.
Invitata acestei ediții a fost Monahia Sofronia Rădulescu, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” al Arhiepiscopiei Iașilor, formator cu o experiență deosebită și profesor de comunicare și dezvoltare personală, cunoscută pentru seminariile și activitățile de consiliere și formare pe care le susține de mai mulți ani în comunitățile parohiale din diaspora și din țară.
Tema din acest an s-a intitulat „Cu Domnul prin viața mea”.
Partea a doua a întâlnirii a fost rezervată întrebărilor și răspunsurilor.
La final, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit monahiei Sofronia Rădulescu pentru că a răspuns invitației de a fi prezentă la acest eveniment și a oferit tuturor doamnelor prezente lucrarea “Sfaturi despre creșterea și educarea copiilor” a Sfântului Porfirie Kavsokalyvitul, și „Școala fragilității” de Deniz Trinez, apărută la editura Spandugino, pe care a prezentat-o succint:
Suntem dominați, în lumea aceasta, de tendința de a demonstra că suntem puternici, invincibili, că nu ne dărâmă nimic, că nicio situație mai delicată nu constituie un obstacol. Este o mască pe care ne-o punem fiecare dintre noi, ca să dovedim, cu orice preț, că suntem puternici.
Mesajul esențial al acestei cărți este că Dumnezeu iubește ființele fragile. Sfântul Apostol Pavel ne spune „când sunt slab, atunci sunt tare” (II Corinteni 12, 10).
Însuși Dumnezeu-Omul ne descoperă aceasta, pe Cruce. Noi, din perspectivă omenească, am spune era într-o situație fragilă, că toți s-au năpustit asupra Lui, Îl batjocoreau și Îl ironizau. Însă, pe Cruce, Dumnezeu-Omul ne-a dat dovada atotputerniciei Sale, nu prin dominare, ci prin dragostea Sa.
Adevărata autoritate în Biserică este slujirea prin dragoste. Pe Cruce nu descoperim un Dumnezeu care să se dezlănțuiască față de cei care nu manifestau nicio fărâmă de recunoștință. Dimpotrivă. Ni se descoperă un Hristos fragil (în optica noastră am putea spune „neputincios”). Însă, pe Cruce, Hristos era cel mai puternic, în virtutea dragostei, căci El este însăși Dragostea.
Mesajul cărții este să lăsăm, în situațiile care vin în viața noastră, să fim și fragili. Așa vom descoperi profunzimile ființei noastre.
Dorelian David