24/07/2024

Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” a participat la Concertul „Sfântul Paisie de la Neamț și Arta Psaltică” din cadrul Zilelor Psalților Români”

2 min read

Duminică s-a încheiat ediția a II-a a manifestărilor cultural-artistice „Zilele Psalților Români”, organizate de Asociația Culturală Byzantion, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, dirijat de diaconul Cosmin-Vlăduț Mironescu a participat alături de Corul Academic Byzantion și Corul “Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul, dedicat personalităților muzicii psaltice din spațiul românesc, s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Concertul „Sfântul Paisie de la Neamț și Arta Psaltică”, a avut loc în seara zilei de duminică, 15 mai 2022. În cadrul acestuia, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși a interpretat piese din repertoriul paisian și piese ale psalților hușeni. În cadrul manifestărilor a fost omagiat și Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, în contextul declarării anului 2022 ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Sâmbătă, în cea de-a doua zi dedicată psalților români, a avut loc o serie de conferințe online în cadrul cărora au fost prezentate mai multe articole de specialitate, de către conf. univ. dr. Maria Alexandru (Tesalonic), prof. univ. dr. Vasile Vasile (București), conf. univ. dr. Zamfira Dănilă (Iași), pr. lect. dr. Roger Coresciuc (Iași), lect. univ. dr. Cătălin Cernătescu (București), precum și de către prof. pr. drd. Costel Stoica (Buzău), lect. univ. dr. Adrian Sîrbu (Iași), prof. diac. Cosmin Mironescu (Huși) și cercetător Ștefan Laurențiu (Brăila).

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.