15/07/2024


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/gazetade/public_html/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

???? ????????̆?̦?? ?? ???

2 min read

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: ?̂???????? ??????? ??? ????? ?, ???????????̧? ?? ???? ?̧? ?̂?????????? ???????? ???? ?? ?̧?̆???i.
Imediat ce „Monstruoasa Coaliție” îl obliga pe Alexandru Ioan Cuza să semneze actul de abdicare, în februarie 1866, iar negocierile Locotenenței Domnești cu Prințul Filip al Belgiei dau greș, ca urmare a refuzului acestuia din urmă, un principe străin a fost propus și ales, în urma unui plebiscit.
Este vorba despre ???? (?????) ????? ????????? ?????????? ?????? ??? ???????????? – ???????????. Tânărul Carol acceptă și, în aprilie 1866, vine în România. După o călătorie incognito, cu trenul, pe ruta Düsseldorf – Bonn – Freiburg – Viena – Budapesta, Carol ajunge la Drobeta Turnu Severin. Urmează un drum de câteva zile în care viitorul domn și, mai apoi, rege, a trecut prin Horezu, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș, Câmpulung și Târgoviște, pentru ca, pe 10 mai 1866, să intre în București.
Proclamat “domnitor al tuturor românilor”, Principele Carol I și-a rostit jurământul în fața Parlamentului, în limba franceză:
“??? ??̆ ??̆???? ?????? ????̂????, ??̆-? ???̆? ?????????? ?̦? ???????????? ???????????̆“.
În acest context data de 10 mai intra în istorie. Timp de opt decenii, până în 1947, 10 Mai a fost Ziua Națională a României. Odată cu proclamarea Regatului, în 1881, 10 mai a devenit Ziua Regelui sau Ziua Regalității, prilej de sărbătoare, chiar și în zilele noastre, pentru Casa Regală și pentru toți susținătorii monarhiei.?
În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ștearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre Independență, se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.
Ziua Regalității, 10 mai 1877, este data obținerii independenței României față de Imperiul Otoman.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.