24/07/2024

PS Ignatie, la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeş

3 min read

La hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș au oficiat, anul acesta, Sfânta Liturghie 12 ierarhi, în prezenţa a sute de credincioşi, printre care copii şi tineri îmbrăcați în port popular.
Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” își sărbătorește hramul principal în a doua duminică după Paşti, Duminica Tomii.
După ce au mers în procesiune de la Centrul Eparhial până la Catedrala Episcopală, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Sfânta Liturghie a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Petru Paica. La bucuria hramului au luat parte și autorități centrale, județene și locale, civile și militare.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul, care a subliniat identificarea fiecărui om cu starea de îndoială a Apostolului Toma. „Toma înseamnă celălalt eu, adică este vorba despre mine. Prin ceea ce trăiesc sunt aidoma Apostolului Toma. Eu sunt și necredincios, eu sunt și credincios. Sunt Toma pentru că el mă exprimă pe mine în această căutare sinceră a lui Dumnezeu. Toma ne arată ce este omul, este ceea ce se exprimă între „cred, Doamne, și nu prea”. Eu sunt Toma pentru că îmi doresc eu să Îl văd pe Hristos. Nu ne mulțumim în general doar cu ceea ce ne spun alții. Dictonul «crede și nu cerceta», nu este acceptat în biserica noastră, ci îndemnul Mântuitorului este «Vino și vezi». Toma este semnul acestei dorințe a omului de a avea el experiența sa personală cu Domnul”, a spus Preasfințitul Benedict.
De asemenea Înaltpreasfintitul Părinte Ioan a afirmat la final că „de moarte nu trebuie să ne mai fie frică, însă ar trebui să ne fie frică de înviere, pentru că atunci vom da socoteală de tot ce am făcut în această viață”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit celor 11 arhierei, precum și oficialităților, preoților și tuturor credincioșilor care au participat la acest important eveniment din Eparhia Banatului Montan.
„Este într-adevăr ziua de astăzi o zi specială pe care Domnul a făcut-o ca să ne bucurăm și să ne veselim întru ea. Astăzi suntem și noi fericiți căci L-am văzut cu ochii minții pe Mântuitorul sufletelor noastre, iar El ne spune și nouă, în cetatea Caransebeșului, cu același glas blând și duios «Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!»”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
După Sfânta Liturghie în fața Catedralei a avut loc și un moment artistic de promovare a folclorului tradițional bănățean.
Odată cu sărbătorirea hramului a debutat și ediția a XV-a a Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, dedicată Anului omagial al rugăciunii.
Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea. Piatra de temelie a fost pusă după mulți ani la data de 27 octombrie 1996. După multă trudă din partea tuturor celor implicaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 12 septembrie noua catedrală a Caransebeşului, cel mai de seamă aşezământ bisericesc al credincioşilor ortodocşi din Banatul de Munte a fost sfinţit. Părintele Patriarh i-a dat și al doilea hram pe „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.