Sun. Dec 10th, 2023

Târgu de Ouă Încondeiate și Icoane, la Vaslui

2 min read

La sfârșitul săptămânii Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui va organiza o noua editie a Târgului de Ouă Încondeiate și Icoane. La eveniment vor participa meșteri populari care încondeiază ouă, pictează icoane pe sticlă sau pe lemn, împletitori de coșuri din răchită și creatori ai portului popular. Târgul a debutat in anul 2003 și a continuat să fie unul din evenimentele marcante organizate în fiecare an de instituția de cultură. Oul încondeiat este un simbol al regenerării, al purificării şi al veşniciei, fiind el însuşi purtător de viaţă. Tematica ornamentării ouălor este luată din simbolurile ancestrale ale fertilităţii şi perpetuării vieţii – simboluri vegetale, animale şi astrale.
Despre obiceiul încondeierii ouălor, în diferite zone din ţara noastră întâlnim tehnici variate, fie că sunt folosite ouă fierte sau ouă golite de conţinut, ouă din lemn sau alte materiale: există ouă vopsite în relief, în zona Putnei, ouă împodobite cu mărgele, în cea mai mare parte din Bucovina, ouă încondeiate din lemn, în mare parte din Moldova, ouă confecţionate din lut şi decorate, în Harghita.
Consiliul Județean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui (Cultura Vaslui) în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, vă invită în perioada 16-17 aprilie, în Centrul Civic, la evenimentul dedicat sărbătorilor pascale „Ouă Încondeiate. Icoane”. Vor fi prezente încondeietoare iscusite din Suceava, Botoșani și Iași, alături de meșteri iconari din Bacău și Vaslui. Organizatorii se așteaptă ca expozițiile meșterilor populari să fie apreciate de un număr cât mai mare de vasluieni și să fie achiziționate cat mai multe din produsele expuse.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.