Wed. Jan 19th, 2022

Pesta porcină africană a redus efectivele de porci mistreți

2 min read

Extinderea pestei porcine africane a dminuat serios efectivele de porci mistreți din fondurile de vânătoare de la nivelul județului Vaslui. Cel mai mult de suferit, de pe urma pestei porcine africane, au avut fondurile de vânătoare de sudul județului: Schineni, Popeni, Vinderei, Bârlad și Siliștea. Ulterior, au apărut probleme și în nordul județului Vaslui în fondurile de vânătoare Negrești și Zăpodeni.
La mistreți au existat o cifră de recoltă însemnată, care în anul 2021 s-a realizat parțial din cauza extinderii pestei porcine africane. Efentivele de porci mistreți din județ au scăzut. În prezent, există pericolul ca pesta porcină să se extindă și la fondurile de vânătoare din centrul județului. rimul caz de pestă porcină africană la mistreț din judet a fost diagnosticat în data de 25 iulie 2019 pe fondul de vânătoare 37 Cârja, cand o femelă, de 18 luni, a fost găsită moartă). Anult trecut, la nivelul județului Vaslui, dintr-un total de 49 fonduri de vânătoare au fost afectate un numar de 17 fonduri, însumând 66 de cazuri. au fost 31 de cazuri la mistreți gasiti morți și 35 cazuri la mistreți vanați în cadrul partidelor de vânătoare organizate.
Aceste cazuri au fost diagnosticate în urma afluirii către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranta Alimentelor Vaslui a unui număr de 2.791 probe provenite de la mistreți vânați și 45 probe provenite de la mistreți găsiți morți pe raza fondurilor de vânătoare din județ.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.