Wed. Jan 19th, 2022

Fonduri europene de peste 1 miliard de euro, virate de Comisia Europeană pentru plățile efectuate de MADR fermierilor

1 min read

În data de 5 ianuarie Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a primit suma de 1,081 miliarde euro, ce reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană, în contul cheltuielilor efectuate de APIA, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2021, pentru acordarea plăților în avans fermierilor, aferente Campaniei 2021 din plățile directe.
Sumele reprezintă sprijinul acordat fermierilor de la bugetul de stat, conform prevederilor europene și se rambursează ulterior de la Comisia Europeană. Plățile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb valutar stabilit de către Banca Centrală Europeană de 4,9475 lei pentru un euro și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 30.09.2021.
Conducerea ministerului considera ca este un lucru îmbucurător că avem coerență și performanță în ceea ce privește absorbția fondurilor europene în materie de plăți directe, obiectiv strategic asumat prin programul de guvernare. Prin programele pregătite pentru anul 2022 se doreste utilizarea pe deplin a banilor europeni disponibili pentru agricultura românească și, totodată, fermierii să primească la timp sprijinul financiar necesar. In conformitate cu reglementările stabilite prin Regulamentele Comisiei Europene, plățile din cadrul schemelor de sprijin se realizează în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.