Wed. Jan 19th, 2022

ATENȚIONARE ADRESATĂ CONDUCĂTORILOR AUTO

4 min read

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Având în vedere atenţionările meteorologice COD GALBEN de vreme rea emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, valabile pentru perioada 27 decembrie 2021 – 28 decembrie 2021, respectiv :
a) Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ și polei. În intervalul 27 decembrie, ora 10:00 – 28 decembrie, ora 08:00. Temporar, se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, local moderate cantitativ. În zona montană înaltă și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar în celelalte regiuni vor predomina ploile. Se va depune polei, local în sud-est și izolat în restul teritoriului ;
b) Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ, viscol. În intervalul 27 decembrie, ora 10:00 – 27 decembrie, ora 22:00. Zone afectate: în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m. În intervalul menționat, la altitudini de peste 1700 m, în Carpații Meridionali va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Temporar vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 60…70 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.
c) Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ. În intervalul 27 decembrie, ora 13:00 – 28 decembrie, ora 08:00. Zone afectate: cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei și zona Carpaților Orientali. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Transilvaniei și în zona Carpaților Orientali va ninge însemnat cantitativ, iar stratul de zăpadă nou depus local va fi consistent.
d) Fenomene vizate: polei. În intervalul 27 decembrie, ora 17:00 – 28 decembrie, ora 08:00. Zone afectate: local în județele Buzău, Brăila, Vrancea, Galați și în cea mai mare parte a județului Tulcea. În intervalul menționat, în județele Buzău, Brăila, Vrancea, Galați și în cea mai mare parte a județului Tulcea, temporar vor fi precipitații slabe sub formă de ploaie și lapoviță, care local vor determina depuneri de polei,
atenţionăm conducătorii auto în privinţa pericolelor care pot apărea pe drumurile publice.

Fenomenele meteo prognozate în cazul CODULUI GALBEN (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) pot fi temporar periculoase pentru desfășurarea unor activități, dar altfel sunt obișnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
Recomandăm cetăţenilor să evite deplasarea în zonele afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Dacă totuşi nu puteţi amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.
Vă reamintim:
Conducătorii auto sunt obligați, prin lege, să-și doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnă pentru a se deplasa în siguranță pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Cauciucurile de iarnă sunt fabricate special pentru a face față șofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în condiții de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viața sau integritatea fizică a participanților la trafic.Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “all season”. Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo.
Conform art. 102, alin. 1, pct. 28 din O.U.G. 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment.
De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se reţine de către poliţia rutieră, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Recomandăm conducătorilor auto:să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;

să folosească cu precădere frâna de motor atunci când se deplasează pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;

să nu efectueze depăşiri riscante;

înainte de plecare, să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumului pe care urmează să conducă;

să conducă prudent în perioada sezonului rece;

să aibă grijă la adaptarea vitezei la condițiile de drum;

să evite drumurile pe timp de noapte sau pe distanțe mari;

să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire;

să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei;

să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculele din fața sau lateralul lor.

Conduceți cu grijă !

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.