Wed. Jan 19th, 2022

UN CAZ STRIGATOR LA CER DIN COMUNA CIOCANI

2 min read

Ieri, 22 decembrie, cei din cadrul Asociatiei umanitare ”Solidar” din Vaslui au mers la un caz care i-a marcat în mod deosebit. În satul Ciocani, comuna Ciocani, într-o casă bătrânească duce un trai chinuit o bătrână pe numele sau Maria Geană. Are 67 de ani și parcă n-ar fi fost de ajuns că e nevăzătoare de 8 ani. Ea suferă și de mai multe boli cronice: ciroză hepatică, cardiopatie ischemică etc.
”Îi poartă de grijă fiica ei, Teodora-Cristina Cobzaru, care la rându-i, suferă de astm bronhic, diabet, hipertensiune și depresie. Situația este și mai complicată pentru că în grija familiei Cobzaru sunt cei trei copii ai lor iar soțul este și el bolnav. De asemenea, familia Cobzaru nu locuiește în aceeași casă cu bătrâna. Necesitățile bătrânei mai ales în sezonul rece sunt mult peste puterea lor. În acest sezon cel mai greu e cu asiguratul căldurii fiindcă lemnele sunt scumpe. Veniturile familiei Cobzaru înseamnă ajutorul social și ceea ce mai câștigă soțul muncind cu ziua pe unde poate. Pentru că are grija bătrânei, Teodora-Cristina nu a putut pleca la muncă peste hotare. Întrebarea pe care ne-am pus-o este cum de nu are asistent personal profesionist această bătrână (în baza Ordinului 1069/2018 al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale)? Primăria Ciocani probabil are răspunsul….cauza pare a fi birocrația. Cine face o vizită la această bătrână își dă seama, cu ușurință, de necesitatea unui asistent personal sau ca măcar fiica ei să fie plătită.
Noi le-am dus produse pe care le-am avut în stoc: o cutie cu alimente și dulciuri de la d-ul Laurian Graef, lenjerii, haine, încălțăminte și jucării pentru copiii familiei Cobzaru.
Strigătele disperate ale bătrânei se aud din uliță…. Poate le vor auzi și cei de la Primăria Ciocani și se vor apleca mai mult asupra acestui caz social și medical!
Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături și cu ajutorul cărora putem oferi o rază de speranță unor semeni aflați în nevoi deosebite!”, ne-a transmis Ionel Popa, presedintele Asociatiei umanitare ”Solidar” din Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.