Tue. Nov 30th, 2021

In zona Murgeni seceta face ravagii

2 min read

Seceta prelungită din ultimele luni afectează serios zonele agricole din județul Vaslui. După ce au obținut producții foarte bune la culturile semănate în primăvară, fermierii se confruntă din nou cu seceta pedologică. Atât cultura de rapiță, cât și orzul și grâul au de suferit din cauza lipsei de apă din sol și nimeni nu știe cum vor evolua culturile în timpul iernii care se apropie.
Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, în data de 18 octombrie rezerva de apă din sol în județul Vaslui pe o adâncime de 0-20 de centimetri era la un nivel foarte scăzut.
Culturile semănate nu sunt răsărite. Doar rapița, care a avut un pic de noroc. A plouat puțin și nu știm dacă toate solele au condiții de răsărire, încât să intre grâul în iarnă în faza de cultură răsărită. Nu putem să mai sperăm la înfrățire, sperăm ca grâul să intre răsărit în iarnă. De arăturile de toamnă nici nu poate fi vorba. In zona Murgeni se irigă doar suprafețe legumicole mici.
In data de 21 octombrie 2020 Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a autorizat la plată 1.651 de fermieri din intreg judetul. Despăgubirile au fost acordate pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din toamna anului 2019. Suprafața totală autorizată la plată s-a ridicat la o suprafață totală de 57.363 hectare.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.