Tue. Nov 30th, 2021

CJ Vaslui, 7 proiecte, de 180 milioane lei, pe ”Anghel Saligny”

2 min read

Consiliul Județean Vaslui a depus pe Programului Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” șapte proiecte, în valoare de 180 milioane lei. Este vorba despre două poduri mari, de la Albești și Zizinca–Deleni și asfaltarea a 50 kilometri de drumuri județene. Drumurile județene nu au mai fost modernizate și se află într-o situație extrem de proastă. se speră ca toate proiectele să câștige finanțare iar infrastructura locală să fie adusă la condiții decente de circulație. PNI „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul va funcționa pe modelul PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala) cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor si decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor. Au fost depuse proiecte oportune și având în vedere fondurile alocate pentru fiecare Unitate Administrativ Teritoriala (UAT) sunt toate premisele ca obiectivele să fie finanțate.
Se spera ca acea comisie care analizează proiectele să o faca cu cu oportunitatea necesară, pentru a eradica disparitățile dintre zonele istorice ale țării, pentru o politică de coeziune cât mai corectă.
Printre proiectele depuse pe PNI „Anghel Saligny” se numără „Reabilitare și modernizare DJ 245 L: DN 24 (Costești) – Chițcani – Pârvești – Mănăstirea Pârvești”. Drumul este într-o stare proastă, fiind prevăzut în strategia de dezvoltare a județului Vaslui 2021-2027 la capitolul drumurilor nemodernizate recent. Proiectul are o valoare totală de 15.789.582 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local al va fi de 415.676 lei (cu TVA).
Un alt proiect il reprezinta DJ 244 M: DN 24 – (Crasna) – Albești – Idrici – Roșiești (DJ 244 A). Valoarea totală a obiectivului de investiții este 18.143.612 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local va fi de 527.947 lei (cu TVA).
A mai fost trecut pe acest program de finanțare proiectul „Reabilitare şi modernizare DJ 244C: Huși (DN 24 B) – Pădureni – Leoști – Văleni – Urlați – Dimitrie Cantemir – DJ 244A (Mușata)”. Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 39.455.496 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local va fi de 866.044 lei (cu TVA). Un alt proiect vizează „Reabilitare şi modernizare DJ 244 K: DN 24 (Muntenii de Sus) – Tanacu – Bălţaţi – Crăsnăşeni – Leoşti – Vineţeşti – Olteneşti – Zgura, L = 19,000 km”. Valoarea totală a obiectivului de investiții este 61.755.209 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local al va fi de 1.340.481 lei (cu TVA).

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.