Mon. Dec 6th, 2021

Acumularea Solești, alimentată cu apă din râul Prut?

2 min read

Cum asigurarea apei potabile pentru municipiul Vaslui în iarna care vine va fi extrem de dificilă, autoritățile se gândesc la soluții pentru această problemă. În condițiile în care rezervele de apă din acumularea Solești sunt la cote minime, se ia în calcul utilizarea conductei de apă din râul Prut, care a fost construită în 1992 pentru a aproviziona acest baraj. Se incearca actualizarea ideii cu această conductă. Aceasta este în inventarul Apelor Române și are două trepte de pompare. Pe conducta respectiva venea apă din Prut în acumularea Solești. E un obiectiv abandonat, insa nu este scos din evidențele Apelor Române.
Conform răspunsului transmis de SC Aquavas SA către Primăria Vaslui, privind programul de măsuri pentru funcționarea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare în sezonul rece 2021-2022, volumele de apă înmagazinate sunt: acumularea Soleşti – 4.258 mii mc; acumularea Puşcaşi – 4.442 mii mc.
Seceta prelungită din ultimele luni a diminuat sever volumul de apă din acumulările Solești și Pușcași. În barajul Solești, care este sursa principală de alimentare cu apă a municipiului Vaslui, gradul de umplere este de numai 35% din volumul normal. Din această cauză, la Solești se aplică treapta a III-a de restricţii conform programului de restricţii în alimentarea cu apă în caz de secetă. Vasluiul dispune de trei surse de alimentare cu apă: Solești, Pușcași și râul Bârlad.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.