Tue. Nov 30th, 2021

ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

4 min read

În perioada 12-14 noiembrie 2021, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Vaslui – Biroul Rutier, împreună cu polițiști din cadrul Secțiilor nr. 1 și 2 Poliție Rurală Vaslui, au acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, pentru depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii rutieri și cei de la structurile de ordine publică au verificat peste 180 de vehicule, legitimat peste 215 persoane și testat alcoolscopic peste 170 de conducători auto.
În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de 36 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 13.900 lei. Dintre acestea, 32 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere și retrase 3 certificate de înmatriculare.
Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost: conducerea sub influența alcoolului (3) și neacordare de prioritate față de vehicule (1), iar cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost: constatarea expirării Inspecției Tehnice Periodice (1), conducerea unui vehicul ce avea înmatricularea suspendată ca urmare a netranscrierii dreptului de proprietate în termenul legal de 90 de zile (1) și aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător (1).
Pe timpul derulării acțiunii a fost constatată și săvârșirea a două infracțiuni la regimul circulației rutiere, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe”.

Exemplificăm:
În data de 13 noiembrie 2021, ora 00:53, polițiști din cadrul Biroului Rutier Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 51 de ani, din aceeași localitate.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe”.

**

În data de 13 noiembrie 2021, ora 17:00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 245E din localitatea Bulboaca, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în străinătate, condus de către un bărbat de 34 de ani, din comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe”.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

Extras din Codul Penal
Articolul 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.