Mon. Dec 6th, 2021

Primaria Vaslui cere Aquavas să limiteze pierderile de apa

2 min read

Asigurarea apei potabile pentru municipiul Vaslui în iarna care vine va fi extrem de dificilă. În condițiile în care rezervele de apă din acumularea Solești sunt la cote minime, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a solicitat Aquavas – Filiala Vaslui atenție maximă în ceea ce privește gestionarea acestor resurse. Edilul a cerut limitarea la maxim a pierderilor. „Eu nu aș sta liniștit pentru iarna care vine”, a spus primarul conducerii societății.
Municipalitatea a cerut conducerii SC Aquavas – Filiala Vaslui să gestioneze cu mare atenție resursele de apă potabilă care alimentează orașul. Reacția edilului a venit după prezentarea unui răspuns de către SC Aquavas către Primăria Vaslui, privind programul de măsuri pentru funcționarea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare în sezonul rece 2021-2022.
Potrivit acestei informări, la aceasta dată, volumele de apă înmagazinate sunt: acumularea Soleşti – 4.258 mii mc; acumularea Puşcaşi – 4.442 mii mc. Chiar dacă consumul de apă din oraș a scăzut mult în urma închiderii activității unor agenți economici, rezervele existente trebuie exploatate cu mare atenție.
Seceta prelungită din ultimele luni a diminuat sever volumul de apă din acumulările Solești și Pușcași. În barajul Solești, care este sursa principală de alimentare cu apă a municipiului Vaslui, gradul de umplere este de numai 35% din volumul normal. Din această cauză, la Solești se aplică treapta a III-a de restricţii conform programului de restricţii în alimentarea cu apă în caz de secetă. Vasluiul dispune de trei surse de alimentare cu apă: Solești, Pușcași și râul Bârlad.
Datorita condiţiilor meteorologice nefavorabile (seceta prelungită), în acumularea Soleşti care este sursa principală de apă pentru municipiul Vaslui și UAT-urile arondate (UAT Muntenii de Jos și UAT L.ipovăț), sursă la care se aplică treapta III de restricţii conform – Programului de restricţii în alimentarea cu apă în caz de secetă, gradul de umplere este de cca. 35 % din volumul normal.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.